Presa economică: cifrele pe înțelesul tuturor

0

Formarea prețurilor, cursul valutar sau atacurile raider sunt doar câteva teme care, pe parcursul anului 2016, au trezit discuții aprinse în societate. Astfel de subiecte sunt „descifrate” pe larg în paginile și pe site-urile publicațiilor cu profil economic, un domeniu al mass-media util pentru fiecare dintre noi. Important este ca acest gen de presă să transmită informația cât mai clar și pe înțelesul tuturor.

Publicația periodică de limba rusă „Экономическое обозрение Logos-Press” („Ekonomiceskoe Obozrenie Logos-Press) este una dintre cele mai vechi reviste economice din Republica Moldova. Prima ediție a revistei a apărut la 15 noiembrie 1990. Odată cu dezvoltarea informației economice, publicația a început să apară săptămânal, a majorat numărul de pagini și a adăugat la denumirea inițială, Logos-Press, sintagma „Экономическое обозрение”.

Dimitri Calac, redactor-șef „Экономическое обозрение Logos-Press”: „Revista noastră se numește „Экономическое обозрение”, prin aceasta fiind scos în prim-plan  rolul analitic al ziarului. Misiunea noastră este de a le vorbi oamenilor despre problemele economice, de a aduce știri despre toate fenomenele din economie – și totul într-un limbaj cât mai simplu. Să facem astfel încât, atunci când au citit un material din ziarul nostru, chiar și oamenii care sunt departe de economie să înțeleagă cum se dezvoltă o anumită sferă, ce efect ar avea aceasta asupra lor”.

Limbajul simplu este acea punte care le ajută reporterilor  – majoritatea dintre care nu au studii economice – să ajungă la cititorii lor.
Dimitri Calac, redactor-șef „Экономическое обозрение Logos-Press”: „Specificul ziarului nostru ține de faptul că fiecare jurnalist are un domeniu îngust de  activitate… Sunt jurnaliști care scriu doar despre piața valutară, despre bănci, despre politica impozitării sau despre construcții”.

„Nu este obligatoriu ca jurnaliștii care scriu pe teme economice să fie și cu studii în economie. Dar este important ca persoana să cunoască domeniul despre care scrie. La noi, din cei 15  jurnaliști, sunt câțiva care au studii în domeniul economiei, dar sunt și filologiei, istorici, ingineri etc”.

Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști care scrie pe teme economice este Alexandru Tanas, director al Agenției de presă „Infotag”. Potrivit acestuia, criteriile pe care se bazează un material din domeniul economic sunt identice cu cele ale jurnalismului clasic: obiectivitate, imparțialitate, corectitudine. Totuși, spune Alexandru Tanas,  este bine cacelui care scrie astfel de articole să îi placă economia…

Alexandru Tanas, director „Infotag”: „Unui jurnalist economic trebuie să îi placă să facă analize, dar și să cunoască ce înseamnă PIB, macroeconomie, inflație, buget, deficit bugetar”. „În prezent, îmi pare că textele frumoase au puțini cititori. În ziua de astăzi jurnaliștii trebuie să fie cât mai concreți (precis, determinați). Trebuie să răspundă la întrebările cititorilor, mai exact, la informația de care au ei nevoie”.

Cititorii articolelor economice sunt, de obicei, oameni din domeniul afacerilor. Astfel că revistele și ziarele economice au fost mereu la mare căutare de către reprezentanții acestui sector.

Alexandru Tanas, director „Infotag”: „Unul dintre subiectele-cheie este  legislația fiscală. Cititorii vor să cunoască din timp cum se va modifica aceasta. De obicei, interesul crește spre sfârșitul anului, atunci când Ministerul Finanțelor lucrează la politica bugetară privind impozitele. Atunci există o solicitare sporită de astfel de informație. Oamenii din business vor să cunoască în ce mod și din  ce cauză se va modifica politica bugetară, deoarece tocmai în baza ei își planifică anul următor. Asemenea materiale se citesc prioritar”.

În prezent în Republica Moldova există peste 20 de reviste, ziare și site-uri cu profil economic.

____________________

flagAcest video a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile  din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. 

 

Lasa un raspuns