Presa pentru femei, un spațiu informațional al motivării

0

Sunt puternice, frumoase, inteligente și merită să fie promovate. Asta și-au spus echipele de jurnaliști care au decis să lanseze site-uri sau publicații destinate femeilor. Acum, femeilor le este mai ușor să se informeze, să se promoveze, dar și să se afirme. Tot ele, cu ajutorul acestor surse media, contribuie la distrugerea stereotipurilor despre femeia gospodină, femeia mamă sau bonă, femeie de serviciu sau cea fără funcții importante în stat.

Nadia Darie, editoră Ea.md : „Femeia iubește cu ochii și, citind, vrea să și vadă ceva frumos – fie că este un material foto sau video, el trebuie să arate estetic frumos. Ne propunem să informăm femeile în așa mod sau să le aducem acele subiecte pe care ele le caută și de care ele au nevoie. Le atragem prin oameni care au reușit, prin oameni care au demonstrat că se poate”.

Ea.md este una dintre primele, în Republica Moldova, reviste online destinate femeilor. Pe site-ul revistei pot fi citite istorii de succes ale femeilor din țara noastră, sfaturi de la specialiști din varii domenii și diverse articole, care sunt adresate unui public larg.

Nadia Darie, editoră Ea.md : „Scriem știri care au structură, care poate fi numit material jurnalistic. Scriem despre oameni interesanți pe care nu i-a descoperit încă toată lumea. Scriem pentru femei și despre aceea ce caută ele”.

Potrivit redactorilor, cele mai căutate știri sunt cele despre modă și întreținere corporală, dar și cele despre cariera profesională. Astfel, scopul acestor site-uri este de a schimba imaginea femeii în societate, de a o ajuta să scape de unele stereotipuri. Acest lucru încearcă să îl facă și echipa Perfecte.md.

Vlada Cerbușca, redactoră-șefă Perfecte.md : „Evident că știrile de gossip, despre vedete, persoane publice sunt cele care atrag mai mult. Pe lângă astea, femeile sunt interesate de modă, de ținute, de ce se poartă, cum se poartă, cum se combină. Încercăm să echilibrăm situația și să arătăm și femei care au reușite în carieră, care au succese profesionale, care realizează ceva”.

Spre deosebire de știri, în care predomină stilul rigid, limbajul textelor destinate femeilor este cald și, deseori, mai artistice.

Vlada Cerbușca, redactoră-șefă Perfecte.md : „Cred că Perfecte.md se deosebește de alte site-uri pentru femei prin faptul că suntem sincere, spunem lucrurilor pe nume, nu menajăm pe nimeni”.

Nadia Darie, editoră Ea.md : „Încercăm să educăm femeile să citească știri de calitate, nu de doi bani, știri care sunt bazate pe fapte, nu pe bârfe, pe nu știu cine mi-a spus sau se zvonește în târg”.

Primele reviste tipărite color au apărut în perioada sovietică, „Femeia Moldovei” fiind una dintre cele mai populare. Politica editorială a revistei era în acord cu principiile socialiste și reprezenta fidel societatea de atunci, promovând modele de „femei muncitoare și gospodine”. După declararea Independenței, presa pentru femei a căpătat o nouă formă, fiind înlocuită treptat cu imagini glamour și promovând modele de femei de carieră și puternice. Anul 2011 a însemnat un adevărat boom al presei din această categorie, întrucât pe piața media se lansează cinci reviste, multe dintre care există și în prezent.

______________________________________

 

 flagAcest video a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile  din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. 

Lasa un raspuns