Promisiuni despre pensii mai mari sau prețuri mai mici la chirie, pe site-uri de tip clickbait

0

Pagina electronică Ziarulmoldovei.site a publicat, pe 19 noiembrie, o ştire cu titlul „Veste bună! Maia Sandu va obliga proprietarii să scadă prețul la chirie cu 50%”. Este vorba de un site de tip clickbait, cunoscut prin faptul că poate fi accesat doar prin distribuirea conținutului pe Facebook. În articol  se spune că preşedinta aleasă Maia Sandu ar fi declarat că pledează pentru „a face mai uşoară viaţa celor care sunt nevoiţi să închirieze apartamente”, obligându-i pe proprietari „să scadă plata pentru chirie cu 50%” din 1 ianuarie. În material este adus şi un citat din pretinsa declaraţie, fără a fi menţionat contextul în care ar fi fost făcută. 

Şi portalul 24h-news.site, la fel unul de tip clickbait, a publicat în aceeași zi un text cu un titlu la fel de atractiv: „Veste bună! De la 1 decembrie Maia Sandu mărește pensia cu 30%. Prima reformă”. În alta, lansată la 23 noiembrie, cititorii sunt informaţi că „Rusia nu mai livrează gaz Moldovei din 1 ianuarie! Putin: ati ales presedinte european”. Articolul, asemenea celorlalte de pe site, atrag cititorii prin titluri ce captează atenţia, dar care prezintă evenimente şi fapte ce nu pot fi verificate, sunt publicate pe site-uri şi la rubrici cu denumiri îndoielnice. 

După acest principiu, bunăoară, în grupul tematic de pe Facebook Moldova trebuie să fie cu Rusia! Alăturaţi-vă! / (orig.«Молдова должна быть с Россией! Присоединиться!») este distribuit un articol cu titlul: „(2012) Aventurile Maiei Sandu în SUA. Avea iubită şi erau logodite, însă ceva le-a despărţit”. Materialul este însoţit şi de un colaj foto dubios. Dovadă că articolul respectiv nu poate fi credibil este şi faptul că la o căutare pe Google nu există niciun rezultat sau recomandare relevantă. 

Portalul Mediacritica vă îndeamnă să fiţi cât se poate de vigilenţi atunci când dați peste portaluri de tip clickbait, să nu le distribuiți și să verificați orice informație din mai multe surse. 

Pentru a ști dacă o știre sau un portal este credibil sau nu, vă încurajăm să vă puneți câteva întrebări, care să vă ajute să evitaţi falsurile ce circulă pe Internet:

VIDEO

Lasa un raspuns