„Psihologi anonimi”, pe post de instrument de denigrare

0

Ziarulnational.md a publicat miercuri, 15 mai, un articol cu titlul: „ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lui Andrei Năstase: „Îi place să fie admirat, lăudat și aplaudat, activ și vanitos”; „Răzbunător, poate depăși chiar normele moralității pentru a pedepsi””. În material, un presupus grup de psihologi face o așa-zisă analiză psihologică a liderului PPDA, Andrei Năstase. Numele specialiștilor solicitați pentru articol nu sunt dezvăluite, redacția explicând acest fapt printr-un contract de confidențialitate: „Contractul pe care l-am semnat nu ne permite să facem publice numele acestora, dar vom publica principalele concluzii ale specialiștilor care au analizat comportamentul liderului PPDA, Andrei Năstase”.

De remarcat că principalele concluzii ale „psihologilor” citați în text conțin, în mare parte, etichetări care, la modul general, creează un portret negativ al lui Andrei Năstase: „Egocentric, vanitos, orgolios”, „iresponsabil și instabil”, „invidios, impulsiv”, „răzbunător”, „pozează în jertfă”, „oportunist, lenos, comod”, „gândire superficială, prin prisma emoțiilor”, „fricos, laș și meschin”. Aceste calificative și etichetări conturează o imagine negativă bazată pe opinii.

În acest sens, pentru asemenea situații, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști are prevederi clare și specifice: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”. Același Ghid mai recomandă ca subiectele de interes public să fie documentate cât mai temeinic, astfel încât știrile să aibă credibilitate în ochii cititorului: „Vom identifica neapărat sursele, dezvăluindu-le numele, prenumele, funcția, după caz, statutul social sau vârsta. Nu vom utiliza expresia criptică „(anumite) surse au spus…”.

Materialul publicat de Ziarulnational.md a fost preluat rapid și de alte site-uri: Timpul.md, Telegraph.md, 24h.md, Stiridinmoldova.com, Evenimentul.md, Publika.md. Publicațiile în cauză au citat ca sursă portalul Ziarulnational.md, făcând din nou referință la așa-zișii „specialiști” sau „psihologi anonimi”.

Lasa un raspuns