Rise Moldova: Cine stă în spatele mai multor portaluri moldovenești care distribuie falsuri

0

În ultimii patru ani, un tânăr din Republica Moldova, angajat în televiziune, a creat zeci de site-uri cu știri false, unele dintre care au fost resuscitate în plină pandemie de coronavirus. Printre acestea se numără, bunăoară, și Actual-news.site, unul dintre cele 61 de portaluri blocate de Serviciul de Informații și Securitate pe durata stării de urgență, relevă o anchetă semnată de RISE Moldova. Jurnaliștii au deconspirat administratorul platformelor după ce au analizat  mai multe date: domenii, adrese de IP, servere, elemente vizuale ale paginilor web, conturi de Google AdSense, și a ajuns la concluzia că site-ul Actual-news.site face parte dintr-un proiect numit „FAke NEws”.  

În investigația publicată joi, 30 iulie, autorii notează că Actual-news.site a publicat atât falsuri despre  pandemia de Covid-19, precum și știrea falsă  cu titlul „Presa rusă: oligarhul Vlad Plahotniuc a fost arestat și dus în Federația Rusă”, sau cea despre fiul său, Timofei Plahotniuc, care s-ar fi dezis de averea tatălui. Astfel, doar de pe urma celor două postări Actual News a contorizat peste 150 de mii de vizualizări.

În 2019, platforma a publicat numeroase știri înșelătoare, iar ulterior a devenit un portal inactiv. S-a reactivat în plină pandemie de coronavirus, creând panică în rândul utilizatorilor de pe rețelele sociale.

Jurnaliștii de la Rise Moldova au documentat cine se ascunde în spatele acestui site prin verificarea datelor tehnice ale mai multor domenii: „Actual-news.site a fost înregistrat în Registrul domeniilor din Rusia pe 8 decembrie 2018. Un extras cu istoricul site-ului ne atrage atenția la trei detalii importante. Primul – organizația care a înregistrat actual-news.site se numește: «FAke NEws». Al doilea – persoana care s-a ocupat de înregistrare a indicat un număr de contact din Moldova. Al treilea – adresa de e-mail pentru facturi și cea a administratorului de site este: uilenrok8@mail.ru”.

Mai multe informații despre rețeaua de portaluri cu falsuri, documentată de jurnaliști, dar și despre administratorul din umbră al acestora, citiți aici. 

Sursa foto: Rise.md

Lasa un raspuns