Senzaționalisme la poliție sau cum presa face haz de necaz

0

Publika.md a difuzat sâmbătă, 17 august, un reportaj cu titlul „O să-ți sară chipiul”: O femeie beată criță s-a dat în spectacol în fața unor polițiști”. În reportaj se relatează despre o femeie aflată în stare de ebrietate, care a lovit în mașina de serviciu a unei patrule de poliție, după care i-a înjurat. Aceasta a fost escortată la poliție, unde ulterior s-a mutat și acțiunea reportajului. Jurnaliștii de la Publika TV au filmat fără a estompa fața femeii și au luat un interviu de la ea.

Reportajul este o mostră de abateri de la deontologia jurnalistică. Reporterii au folosit un limbaj beletristic și stereotipizat, nerespectând dreptul cetățenilor la viața privată: „S-a dat în spectacol în fața poliției”. În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă sobrietate și evitarea stereotipurilor referitor la stilul jurnalistic: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv (epitete), în special, la redactarea știrilor. Vom căuta să fim cât mai laconici și mai neutri, fără a apela la calificative subiective”.

De asemenea, cu privire la identificarea suspecților, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom avea în vedere că persoanele private au în mai mare măsură drept la intimitate decât vedetele sau oficialitățile publice. Vom folosi mozaicul în fotografii și fotografierea din spate a suspecților sau a acuzațiilor, precum și fotografierea acestora din față contra luminii”.

Lasa un raspuns