Senzaționalismul, o tehnică prin care jurnaliștii trag sforile și schimbă accentele

0

Politics.md a publicat miercuri, 4 martie, o știre cu  titlul: SCANDALOS! Deputatul lui Andrei Năstase cere anularea indexării pensiilor. De facto, în știre se relatează despre o cerere depusă de Alexandru Slusari, președintele fracțiunii parlamentare Blocul ACUM Platforma DA, în care semnalează mai multe încălcări la adoptarea indexării bianuale a pensiilor și cere anularea votului.

Autorul materialului a distorsionat faptele, atribuind în titlu un calificativ senzațional și subiectiv – „scandalos” – și un background care îl completează, fără a oferi însă mai multe detalii și argumente ale opoziției privind legea indexării pensiilor, astfel încât cititorul să-și poată forma o opinie fondată și obiectivă.

Pentru astfel de situații, în capitolul „Acuratețea și verificarea faptelor”, Ghidul de stil cu norme etice menționează: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Vom respecta adevărul și dreptul publicului la adevăr, aceasta fiind prima responsabilitate a jurnalistului”.

De asemenea, cu referire la titluri, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Vom reda faptele fără a exagera”.

Sursa foto: politics.md

Lasa un raspuns