Sfatul psihologului la Sputnik.md: atunci când presa alimentează și promovează stereotipuri

0

Portalul Sputnik.md a publicat sâmbătă, 6 iulie, o știre cu titlul: „Atenție bărbați! De aceste femei să fugiți ca dracul de tămâie”. În material sunt expuse opiniile unei psihologe din Republica Moldova referitoare la „trăsăturile unei femei profitoare în relația cu un bărbat”, pe care aceasta le-a expus în cadrul unei emisiuni radio.

Atitudinea subiectivă a jurnalistului transpare în titlu – „de aceste femei fugiți ca dracul de tămâie” -, dar și în felul în care a fost abordat subiectul în ansamblu, cu promovarea stereotipurilor de gen: „Când plăcerile materiale nu le sunt satisfăcute, ele își șantajează emoțional partenerii și le refuză afecțiunea spirituală și fizică”.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita stereotipurile de gen prezente și în mediul organizațional, impunând atitudini, valori, comportamente, precum ar fi „bărbații sunt obiectivi, agresivi, stăpâni pe sine, reci, ambițioși, competitivi, dominanți, independenți și raționali. În schimb, femeile sunt subiective, orientate spre sentimente, grijă, aspect exterior, dependență”. Cu privire la titluri, același Ghid menţionează că acestea trebuie să fie neutre: „Vom da informația scurt, brut, la obiect, fără nuanțări. Vom reda faptele fără a exagera”.

Lasa un raspuns