Site-uri de tip clickbait, aducătoare de falsuri și senzaționalism

0

Miercuri, 5 iunie, portalurile Realitateazilei.pro și Stireadeazi.info au distribuit pe rețelele de socializare o știre falsă cu titlul: „Patru arabi au violat o studentă de la Universitatea de Medicină și s-au încuiat într-un cabinet din universitate”, respectiv „Patru arabi, studenți la Universitatea de Medicină, au hărțuit sexual o studentă în cabinetul universității”.

În ambele cazuri, pentru o oferi mai multă credibilitate textului, știrea este însoțită de fotografia Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Totuși, conținutul știrii nu poate fi accesat decât prin distribuirea lui pe pagina de Facebook, fapt care este unul dintre principalele indicii ale unui site fake, de tip clickbait, care publică știri false și cu caracter senzaționalist.

În acest sens, Mediacritica.md vă îndeamnă să citiți și să analizați în mod critic titlurile și conținutul știrilor distribuite pe rețelele de socializare. Iată câteva indicii adăugătoare, care vă pot ajuta să nu cădeți în plasa știrilor false: verificați cât de actualizat este site-ul, cine sunt membrii echipei, cine este autorul, este oare titlul în acord cu textul știrii, este imparțial și etic jurnalistic?

Lasa un raspuns