Speculații bazate pe surse anonime, într-o știre despre Ion Sturza

0

Portalul Hotnews.md a publicat marți, 26 mai, o știre cu un titlu exclamativ: „Iată cine ar putea conduce staff-ul de campanie al lui Ion Sturza, dacă va candida la Președinție!”. Știrea pornește de la presupunerea că fostul premier Ion Sturza ar putea candida la alegerile prezidențiale din acest an („dacă va decide și va candida”), fără ca omul de afaceri să fi făcut un anunț oficial în acest sens și fără a fi oferit un context pentru această informație.

Materialul continuă cu declarația unei surse anonime care afirmă că actuala arhitectă-șefă a Capitalei, Svetlana Dogotaru, ar urma să conducă staff-ul de campanie al lui Ion Sturza. Autorul pune aceste informații pe seama unor surse anonime menționate de mai mult ori în text: „surse bine informate care au solicitat anonimatul”, „au spus sursele”, „potrivit acestora”. Informația nu este însă confirmată sau infirmată de persoanele vizate – fie Ion Sturza, fie Svetlana Dogotaru. În știre nu se precizează nici dacă jurnalistul a încercat să contacteze pe cineva din ei.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice recomandă, la realizarea materialelor jurnalistice, claritate, exactitate și concizie, astfel ca cititorii să fie convinși că articolele sunt documentate și nepărtinitoare: „O știre, un reportaj sau un articol nu trebuie să lase loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”. Același ghid mai notează: „Vom identifica neapărat sursele, dezvăluindu-le numele, prenumele, funcția, după caz, statutul social sau vârsta”.

Sursa foto: Hotnews.md 

Lasa un raspuns