Speculații și lipsa dreptului la replică, într-o știre despre un titlu onorific obținut de Andrei Năstase

0

Portalul Subiectulzilei.md a publicat miercuri, 9 septembrie, o știre cu titlul: „RUȘINE! Andrei Năstase ar fi primit titlul de Doctor Honoris Causa de la o Universitare care NU EXISTĂ”. În articol se face referință la o postare făcută pe o rețea de socializare de ex-deputatul Grigore Petrenco, care notează că liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, ar fi primit „titlul de Doctor Honoris Causa de la o Universitate care nu există”.

Știrea nu conține alte informații de context sau replica lui Andrei Năstase, care ar elucida circumstanțele și ar clarifica cele invocate. Pe post de background, autorii menționează reacția critică a ex-premierului Ion Sturza la subiect: „Precizăm că și fostul premier Ion Sturza l-a luat în râs pe Năstase”.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice recomandă, la realizarea materialelor jurnalistice, claritate, exactitate și concizie, astfel ca cititorii să fie convinși că articolele sunt documentate și nepărtinitoare: „O știre, un reportaj sau un articol nu trebuie să lase loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”. Și Codul deontologic notează: „Jurnalistul respectă principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”.

Referitor la titluri, Ghidul de stil cu norme etice ne atenționează: „Vom da, pur şi simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări”.

Sursa foto: Subiectulzilei.md

Lasa un raspuns