Știre despre „un șofer beat criță și vinovat” de un accident, scrisă cu încălcarea prezumției de nevinovăție

0

Portalul Echipa.md a publicat, pe 16 februarie, o știre cu titlul: „Noi detalii de la accidentul mortal din Telenești: Șoferul vinovat era beat CRIȚĂ”.

Știrea completează un alt material care se referă la un accident de la Telenești, în urma căruia a decedat un tânăr de 27 de ani.

„Șoferul vinovat era beat CRIȚĂ”, este expresia folosită de autorul știrii în titlu, încălcând astfel prezumția de nevinovăție.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă profesioniștilor din domeniul mass-media să evite formulări care ar indica cu certitudine că suspectatul a săvârșit crima respectivă. „Vom prefera formulări relative de genul «este bănuit că ar fi intrat», «ar fi furat», «ar fi fost vinovat» etc. (…) Vom evita atitudinea ironică și incriminatorie”, arată Ghidul de stil cu norme etice.

Același ghid mai recomandă cu referire la titlurile de știri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese.”

Captură foto: Echipa.md

Lasa un raspuns