Știre relatată cu senzaționalism, despre un grup de tineri ce consumau droguri din mers…

0

Sputnik.md a publicat miercuri, 23 ianuarie, o știre cu titlul: „Polițiștii au fost șocați: Ce făcea un grup de tineri într-un automobil aflat în mișcare”.

Autorul materialului a relatat într-o manieră senzaționalistă despre un grup de tineri, prinși în flagrant în timp ce consumau droguri chiar în automobilul cu care se deplasau. Angajații Inspectoratului Național de Patrulare au somat conducătorul auto să se oprească, însă acesta a ignorat cererea polițiștilor.

În titlu, dar și în știre regăsim expresiile „polițiștii au fost șocați” și „culmea impertinenței” care nu fac decât să alimenteze suspansul și spectacolul. În realitate, aceste expresii nu sunt proprii stilului jurnalistic, întrucât autorul nu transmite o informație factologică, ci prezintă o atitudine și judecăți de valoare.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, cu privire la titluri: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări”.

În același ghid se mai notează: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special, la redactarea știrilor”.

Lasa un raspuns