Știri cu judecăți de valoare despre persoanele care încalcă regimul de autoizolare

0

Portalul Sputnik.md a publicat joi, 19 martie, o știre cu titlul:  Culmea nesimțirii, pe timp de epidemie: Suspect de Covid-19, la stomatolog.

În material se menționează despre persoane care au încălat regimul de autoizolare impus de autorități, ca reacție la răspândirea infecției cu virusul Covid-19, și au fost sancționate pe parcursul zilei de 18 martie, potrivit ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

În titlu, dar și în știre regăsim expresiile „culmea nesimțirii”, „lipsă totală de responsabilitate”, „culmea este că unii dintre cei care trebuiau să respecte regimul de autoizolare nu doar că nu au stat acasă, dar chiar au mers la medicul stomatolog”. Aceste sintagme nu transmit o informație factologică, ci mai degrabă prezintă judecăți de valoare și etichetări din partea autorului textului.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, cu privire la titluri: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări”. În același ghid se mai notează: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcție de adjectiv, în special, la redactarea știrilor”.

Sursa foto: captură Sputnik.md

Lasa un raspuns