Știri despre omoruri și accidente, ilustrate cu imagini sângeroase

0

Portalul Echipa.md a publicat, pe 2 iunie, mai multe știri care conțin imagini sângeroase, fapt neadmis în etica jurnalistică. 

În unul dintre articole, redacția tirează: „/FOTO/ Cruzime fără margini la Hîncești. Un bărbat ar fi luat o bucată de scândură și și-ar fi bătut fără milă câinele”. Știrea informează despre cum un locuitor din orașul Hîncești ar fi lovit intenționat un câine până ce acesta a decedat. Autorul a inserat fotografii de la fața locului, care ilustrează cadavrul animalului însângerat. 

Un alt material informează despre „țipete, bătaie și sânge într-o gospodărie din Râbnița: Un bărbat, reținut după ce ar fi înjunghiat două femei”. Și în acest caz sunt publicate fotografii din ograda unde s-a produs incidentul, fără ca petele de sânge să fie acoperite.  Aceleași imagini neprelucrate au fost publicate și de redacția Protv.md

A treilea material publicat de redacție abordează „filmul accidentului fatal de la Caragaș. Imagini emoționante de la fața locului și din saloanele spitalului”. Video-ul înserat în articol redă imagini de la locul tragediei, dar și scene cu victime însângerate, care nu sunt protejate tehnic și pot afecta emoțional.

Și redacția Europa Liberă publică un video cu imagini sângeroase de la ședința de judecată a unui activist din Belarus, care s-ar fi înjunghiat în semn de protest.

 Codul deontologic prevede că „jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video)”.

Și Ghidul de stil cu norme etice recomandă: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) Vom relata principalele fapte ale unei infracţiuni/crime, evitând descrierea în cele mai mici detalii ale crimelor sângeroase”. 

Sursă foto: Cotidianul.md

Lasa un raspuns