Știrile despre crima de la Comrat, „test deontologic pe care unii jurnaliști l-au picat”

0

Pe parcursul ultimelor zile, instituțiile de presă din țară au informat detaliat despre omorul unei femei din orașul Comrat, cadavrul căreia a fost descoperit de rude apropiate victimei pe 11 decembrie. Potrivit oamenilor legii, bănuită de comiterea crimei este fiica persoanei decedate, în vârstă de 21 de ani. Pe marginea cazului a fost pornit un dosar penal, iar tânăra este învinuită de omor intenționat. Pe 14 decembrie, la solicitarea procurorilor, judecătorii au dispus plasarea acesteia în arest pentru 30 de zile.  

Unele portaluri de știri au reflectat subiectul într-un șir de articole, cu încălcarea normelor etice și deontologice. 

Site-ul Deschide.md a fost printre primele care a publicat știri despre incident. În articolele UPDATE // Femeie ucisă cu sânge rece, de propria fiică de 21 de ani, la Comrat și FOTO // Cine este tânăra din Comrat care aseară și-ar fi înjunghiat mama, jurnaliștii au dezvăluit date cu caracter personal ale celei care ar fi comis omorul, prin publicarea unui document intern al Inspectoratului General al Poliției. Din circulara oamenilor legii, iar mai apoi din știrile Deschide.md a devenit cunoscută identitatea tinerei, domiciliul acesteia, starea sa familială, modalitatea comiterii crimei. 

Portalul Echipa.md a citat redacția Deschide.md, dar a oferit publicului și alte amănunte despre cele întâmplate: /FOTO/ Alte detalii despre fata care și-a tăiat mama și i-a scos inima din piept: Este fiica unui fost candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei. În articol, autorii au publicat imagini cu cadavrul, prelucrate tehnic, un colaj din trei fotografii cu fața blurată și o galerie de alte 12 imagini neprelucrate cu presupusa agresoare, care apare în diferite ipostaze. În material sunt menționate și alte detalii despre familia din care ar proveni tânăra, se afirmă că aceasta ar fi dependentă de  droguri și se precizează despre studiile pe care le-ar fi făcut, informații ce nu au fost verificate. 

O galerie de fotografii și mai multe secvențe video cu bănuita apar și pe site-ul protv.md, care a urmărit îndeaproape subiectul. Redacția a publicat pe pagina sa electronică mai multe articole de la ședința de judecată cu participarea suspectei de comiterea crimei. În cel puțin patru dintre ele, din data de 14 decembrie, se arată secvențe în care reportera Pro TV a încercat să obțină reacții de la inculpată și de la avocatul acesteia. „Reporterul Pro TV a întrebat-o de ce și-a omorât mama și dacă și-a dat seama ce a făcut. Aceasta se comporta straniu, n-a răspuns la întrebare, dar a râs în hohote”, precizează, printre altele, jurnaliștii, titrând: Exclusivitate: -De ce ți-ai omorât mama? Cum răspunde tânăra din Comrat. Momentul în care râde cu hohote. Video.

Senzaționalul, exploatat masiv 

Natalia Porubin, membră a Consiliului de Presă, afirmă că „astfel de cazuri reprezintă un test deontologic serios pentru jurnaliști și redacții, pe care, cu regret, unii l-au picat. Latura senzaționalului a fost masiv exploatată de majoritatea celor care au ales să relateze despre acest caz, unele redacții prezentând detalii șocante pentru public”. În opinia jurnalistei, în majoritatea cazurilor nu a fost respectată prezumția nevinovăției, prezentând vinovăția tinerei acuzată de omorul mamei sale drept o certitudine, un fapt împlinit. 

„Vreau să amintesc că, potrivit Codului deontologic, jurnalistul este obligat să considere orice persoană nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive și irevocabile împotriva sa. Un alt aspect care trebuie luat în calcul este că unele redacții au operat și cu detalii inexacte, cum ar fi, de exemplu, că tânăra ar fi studentă la Medicină, fapt infirmat de instituția de învățământ. O altă încălcare a normelor etice ține de faptul că multe redacții nu au filtrat în niciun fel comentariile la știrile despre omorul femeii din Comrat. Codul deontologic spune clar că instituțiile mass-media, în administrarea paginilor web, precum și a celor de pe rețelele de socializare, nu-și permit și nu acceptă nici din partea publicului, în reacții (comentarii), derogări de la normele legale și cele deontologice”, argumentează Natalia Porubin. 

Reprezentanții USMF „Nicolae Testemițanu” au solicitat instituțiilor media care au făcut referință la universitate să rectifice știrile publicate și să aducă dezmințiri publice. De asemenea, jurnaliștii au fost îndemnați să utilizeze „cu mai multă prudenţă datele nefondate atunci când fac referire la cazuri/situații de acest gen” și „să difuzeze informații veridice (confirmate de instituțiile vizate), respectând Legea cu privire la datele cu caracter personal şi Codul deontologic al jurnalistului, pentru a evita lezarea onoarei și a reputației membrilor comunității universitare și a celei medicale, dar și a Universității în general”. 

Sursa foto: https://assets.protv.md

Lasa un raspuns