Studiu de caz. Prăbușirea unui bloc de locuit din Otaci sau cum să te folosești de emoțiile oamenilor pentru a-ți discredita oponenții politici

0

Pentru toate instituțiile media monitorizate, știrea despre prăbușirea unui bloc de locuit din oraşul Otaci, raionul Ocniţa a fost cea mai importantă pentru ziua de 20 iunie 2019. La TV, ea a fost inclusă în debutul buletinelor de știri iar în cazul instituțiilor media online a devenit subiect de breaking news. Mai multe instituții media monitorizate au pus accent pe tragismul și pe dramatismul evenimentului, apelând  la emoțiile consumatorilor media înainte de toate și abia apoi urmărind informarea acestora. Majoritatea TV-urilor au recurs la manipulare prin intermediul imaginilor și al sunetului, alternând de câteva ori secvențele video alb-negru și color filmate în timpul prăbușirii blocului. Aceste procedee au accentuat  și au amplificat senzația sinistră, provocată de dezastrul produs la Otaci. De facto, folosirea imaginilor video montate și a muzicii a avut scopul de a scoate în evidență niște elemente ce pot genera emoții și sentimente, procedeu care nu este recomandat mai ales în știri. Câteva instituții media (Prime TV, Canal 2) au profitat de tragedie pentru a discredita sau a ataca anumite formațiuni politice sau politicieni. Pentru aceasta, ele au făcut uz de mai multe tehnici de manipulare și au încălcat mai multe norme deontologice, admițând: etichetări, amestec al faptelor cu opiniile, titluri tendenţioase, selectare manipulativă a declarațiilor și a informației, sugestii sau tehnica salvatorului național.

Prime TV a atribuit accidentului de la Otaci peste o treime din buletinul de știri din 20 iunie 2019. De facto, acest post de televiziune a politizat subiectul, profitând de el pentru a discredita și/sau a acuza anumite formațiuni politice şi/sau politicieni (Blocul ACUM, Maia Sandu, Andrei Năstase, Igor Dodon). Informația a fost prezentată într-un mod tendențios și lipsit de echidistanță. Prime TV a difuzat mai întâi trei știri („Au rămas pe drumuri”; „Pericol de prăbușire”/„Scandal între vecini”; „Îi datorează viața”), în care a vorbit în detalii despre prăbușirea blocului de locuit, punând accent pe tragismul evenimentului. Apoi, Prime TV a difuzat o știre („Fotoliile au prioritate”), în care sugerează că (tehnica sugestiei) Guvernul (implicit partidele PAS și PPDA) este oarecum vinovat de tragedia produsă.

  • Amestec cras al faptelor cu opiniile: „Liderii PAS și PPDA sunt mai preocupați de funcții, decât de problemele cetățenilor”; „Guvernul condus de Maia Sandu și adjunctul ei Andrei Năstase s-a întrunit astăzi în ședință la Chișinău pentru a decapita mai multe instituții ale statului. Dovadă că pofta de fotolii este cap de listă în agenda actualei guvernări. Premierul nu a găsit de cuviință să convoace de urgență o ședință dedicată ajutorului pentru sinistrați și nici nu știe dacă va merge la Otaci”.
  • Titluri/burtiere ironice și tendențioase: „Fotoliile au prioritate. Guvernul Sandu urmărește de la distanță sinistrații din Otaci”; „Mai întâi despre avioane. Andrei Năstase vrea iar să controleze aviația civilă”.
  • Manipulare prin intermediul imaginilor și prin modul în care a fost construită știrea. Și anume, Prime TV a separat în două cadrane ecranul, difuzând în acelaşi timp, pe o jumătate din el, imagini (intenționat selectate) de la ședința Guvernului când membrii Cabinetului de miniștri sunt detașați, zâmbesc, își dau mâna etc., iar pe cealaltă jumătate – imagini de la Otaci arătând prăbușirea blocului, oameni panicați și care plâng. Prin aceste imagini comparative, postul TV a sugerat că Guvernul și membrii săi nu sunt interesați de soarta otăcenilor și problema acestora (tehnica sugestiei). Totodată, jurnaliștii au amplificat situația prin manipularea contextului și a unor comparații tendențioase: „Ora 11.00, membrii Guvernului Sandu se pregătesc să intre în sala de ședințe dotată cu aer și să se așeze în fotolii moi. Pe ordinea de zi a Guvernului figurează un singur subiect – cu privire la cadre. Despre criza de la Otaci s-a discutat pe scurt, fără a fi propuse soluții concrete pentru sinistrați. Distant și rece, Maia Sandu a dat asigurări că situația este sub control și a lăsat să se înțeleagă că gestionează criza la telefon. Imediat după ce a bifat acest subiect, a trecut la funcții, ceea ce îi preocupă cel mai mult pe actualii guvernanți”.
  • Neasigurarea dreptului la replică și opinii. Prime TV nu a inclus nicio declarație directă a Guvernului privind starea de urgență de la Otaci, cu toate că acesta, de fapt, a fost subiectul de bază al ştirii. Mai mult, reporterii postului în cauză au parafrazat și au distorsionat informația – inclusiv declarațiile – prezentată de Guvern pe marginea accidentului de la Otaci.
  • Scoaterea din context a unor declarații/montarea declarațiilor și a imaginilor într-un mod tendențios. Prime TV a manipulat cras prin modul în care a selectat declarațiile, dar și prin felul în care acestea au fost montate. Astfel, Prime TV difuza imagini de la ședința Guvernului, când Maia Sandu menționa despre faptul că este demis un conducător au unei instituții de stat și apoi, imediat, includea o declarație a unui sinistrat în care acesta plângea sau vorbea despre faptul că a rămas fără adăpost.
  • Etichetări. Despre Andrei Năstase „[aviația civilă]… domeniul pe care vrea să-l captureze din nou, la fel cum a făcut-o în anii 2000 împreună cu nașul său de cununie, fugarul penal Victor Țopa”.
  • Tehnica sugestiei/tehnica salvatorului național. Prime TV a menționat că Maia Sandu nu va merge la Otaci pentru a analiza situația la locul accidentului, sugerând că aceasta are alte priorități. În același timp, jurnaliștii de aici au accentuat că, anul trecut, în capitală a avut loc o deflagrație într-un apartament din sectorul Râșcani, unde au murit cinci oameni, iar „…prim-ministrul de atunci, Pavel Filip, s-a prezentat la fața locului la scurt timp de la producerea nenorocirii, iar a doua zi dimineața a convocat ședința pentru situații de urgență”.
  • Prezentarea selectivă a informației și estomparea acesteia. Prime TV nu a menționat și a evitat să spună că prim-ministra Maia Sandu, în ședința de Guvern din dimineața zilei de 20 iunie, a accentuat faptul că o ședință separată pe situația de la Otaci va fi organizată pe parcursul aceleiași zile.

Canal 3 a reflectat evenimentele de la Otaci în același mod și după același scenariu ca și Prime TV. Canal 3 a folosit aceeași consecutivitate a știrilor incluse în buletinul informativ din 20 iunie, folosind aproximativ aceleași tehnici de manipulare și admițând aceleași încălcări deontologice, și anume:

  • Amestecul faptelor cu opiniile: „La 11.00, la mai bine de 12 ore de la tragedia din Otaci, miniștrii în frunte cu Maia Sandu se grăbeau în sala de ședințe a Executivului. Pe ordinea de zi a figurat doar un singur subiect, cel al cadrelor. Iar tragedia de la Otaci a fost abordată ca printre altele. Asta în timp ce zeci de oameni din Otaci… așteptau ajutor din partea guvernării”; „Maia Sandu a lăsat să se înțeleagă că ține situația sub control. Ce-i drept, la telefon…”.
  • Sugestia/tehnica salvatorului național, postură în care este prezentat Pavel Filip: „Când se produc asemenea incidente, de obicei, guvernarea creează celule de criză sau convoacă comisia de situații excepționale, așa cum a făcut fostul premier Pavel Filip după deflagrația produsă acum un an pe bulevardul Moscova din capitală”.

PROTV Chișinău, TV8 și Jurnal TV au difuzat în buletinele informative ale zilei de 20 iunie 2019 știri despre accidentul de la Otaci. Toate cele trei posturi au reflectat informația detaliat, într-un mod neutru și echidistant, neadmițând tehnici de manipulare sau încălcarea unor norme deontologice. De aceeași manieră subiectul a fost prezentat în cele două știri realizate de postul public Moldova 1 și deTeleviziunea Centrală (Orhei).

NTV Moldova i-a atribuit subiectului monitorizat circa o treime din timpul de emisie al buletinului de știri din 20 iunie 2019 (trei știri, ≈ 13 minute). NTV Moldova a pus accentul (pozitiv) pe implicarea PSRM și a reprezentanților săi – în special, a președintelui Igor Dodon: „…deputata PSRM Irina Lozovan a venit imediat la locul accidentului și a creat o celulă de criză…”; familiile vor benefica de suport din partea statului „…președintele Igor Dodon s-a deplasat la fața locului și le-a adus vestea bună”; „… în discuțiile personale cu locatarii rămași fără casă, președintele a dat garanții că a luat sub control personal situația din Otaci…”. Astfel, acest mod de interpretare a evenimentului poate fi calificat drept folosirea tehnicii de manipulare a salvatorului național.

Accent TV a reflectat accidentul de la Otaci în același mod, după același scenariu și folosind aceleași imagini ca și NTV Moldova.

Sputnik.md a publicat, pe parcursul zilelor de 19-20 iunie 2019, șapte știri la subiectul monitorizat. Această instituție media a insistat pe accentul dramatic și tragic al evenimentului: „Îngrozitor: Un bloc de nouă etaje s-a prăbușit la Otaci – Video”; „Imagini teribile: Momentul prăbușirii blocului de locuințe la Otaci – Video”, inducând elemente de suspans și panică în rândul consumatorilor media. Astfel, pe lângă aspectul informativ, Sputnik.md a apelat la emoțiile cititorilor, ceea ce nu este admis în știri care, înainte de toate, au scopul de a  informa publicul. Și Kp.md , care a publicat cinci știri/reportaje la subiect, a ales – în unele dintre ele – să pună accent pe dramatismul și pe tragismul evenimentului: „Frica și groază în nordul Moldovei: O clădire cu nouă etaje s-a prăbușit” (orig. „Страх и ужас на севере Молдовы: В Атаках обрушилась девятиэтажка”); „Salvatorul principal al Moldovei: în blocul din Otaci care s-a prăbușit puteau fi oameni” („Главный спасатель Молдовы: в обрушившемся в Атаках доме под завалами могли остаться люди!”).

Pe parcursul celor două zile de monitorizare, 19-20 iunie 2019, Unimedia.info a publicat șase știri despre accidentul de la Otaci. Unimedia.info a reflectat informația într-un mod neutru și echidistant, fără a admite încălcări ale normelor deontologic și/sau folosirea unor tehnici de manipulare.

Context:

În seara zilei de 19 iunie, la ora 21.20, un bloc de locuit de nouă etaje din orașul Otaci, raionul Ocniţa s-a prăbușit parţial. Pe parcursul zilei, anticipând evenimentele, angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au evacuat locatarii – 46 de persoane – reușind astfel să evite pierderea vieților umane. Chiar a doua zi, pe 20 iunie, situaţia de la Otaci a fost discutată în şedinţa Guvernului, iar preşedintele Igor Dodon a vizitat locul accidentului.

Victor Gotișan, cercetător media

__________________________

Realizarea acestui studiu de caz a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului American și cel Britanic, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al UK Aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, a USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Lasa un raspuns