Suicidul unui minor nu este un subiect de interes public

0

Canal 3.md a publicat joi, 7 iunie, o știre cu titlul: „Descoperire macabră într-un pod al unei case părăsite. Un minor a fost găsit strangulat”. În știre se relatează despre un presupus suicid al unui minor. În știre se dau detalii despre vârsta și starea familială a minorului, precum și imagini de la locul incidentului, unde este vizibil corpul decedatului, chiar dacă retușat.

Cu excepția cazului în care suicidul este reflectat ca fenomen social sau pentru a semnala o tendință îngrijorătoare, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă să evităm asemenea subiecte: „Vom evita să scriem despre sinucideri, întrucât acesta este un eveniment mult prea personal”. Ca și în alte situații, justificarea materialului trebuie să se regăsească în interesul public: „ Nu vom scrie despre viața privată a unei persoanei dacă nu este un subiect de interes public”.

Legat de etica jurnalistică și imagini, același ghid recomandă: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii șocante, conținutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor”.

De asemenea, în cazul unor știri despre cazurile de suicid, Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova menționează expres: „Jurnalistul nu furnizează publicului detaliile morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detaliile privind tehnicile de sinucidere. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video)”.

Lasa un raspuns