Sursele anonime, pe post de denigratori pentru oponenții electorali?

0

Today.md a publicat miercuri, 16 ianuarie, o știre cu titlul: „Clona Andrei Nastas, folosită pe post de sac de box electoral de liderul DA, este o făcătură a acestuia, ca să câștige pe seama victimizării”. În știre se relatează despre presupusa înțelegere dintre candidatul independent Andrei Nastas și cel din partea Blocului electoral ACUM, Andrei Năstase, ambii întegistrați în cursa pentru parlamentare în circumscripţia numărul 33, care acoperă localitățile Sângera, Băcioi, Codru, Durleşti şi Truşeni din suburbia Chișinăului.

În știrea de la Today.md se afirmă că Andrei Nastas ar fi un candidat-clonă a liderului Partidului Platforma Demnitate și Adevăr din circumscripția 33 din Chișinău și că „este o făcătură a acestuia ca să apară în ochii opiniei publice ca victimă a guvernării”.

Autorul materialului notează de mai multe ori că respectiva informație o deține de la surse anonime: „sursele noastre din anturajul lui Andrei Năstase”, „surse din anturajul șefului partidului plătit de Victor Țopa”. În acest sens, nu au fost respectate cerințele de bază ale jurnalismului profesionist – acuratețea și verificarea faptelor.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști are prevederi clare și specifice pentru asemenea situații: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”.

Același Ghid recomandă ca subiectele de interes public să fie documentate cât mai temeinic, pentru ca știrile să aibă credibilitate în ochii cititorului: „Vom identifica neapărat sursele, dezvăluindu-le numele, prenumele, funcția, după caz, statutul social sau vârsta”.

Lasa un raspuns