Tancuri pe stradă și vocabular menit să provoace panică, într-o știre preluată de Pro TV

0

Protv.md a publicat miercuri, 11 martie, o știre cu titlul: Italia e aproape blocată. Tancuri pe străzi, deținuți evadați și milioane de oameni închiși în case. Materialul, preluat din presa română, abordează într-o manieră senzaționalistă situația din Italia în contextul epidemiei de coronavirus. „Imagini din filme post-apocaliptice pe străzile pustii ale Italiei. Peste 60 de milioane de oameni s-au trezit, astăzi, într-o țară complet închisă”, se relatează în articol. „Alți români povestesc scenele de coșmar la care asistă zilnic”, se mai spune în text.

Știrea de la Protv.md este însoțită de o captură foto care ilustrează un tanc pe stradă. De fapt, tancul vizează un incident din localitatea Foggia, unde mai mulți deținuți au evadat dintr-o închisoare, și nu are legătură cu epidemia de coronavirus. „Au fost scoase tancuri ca în vreme de război. Și asta după ce peste 20 de deținuți au evadat dintr-un penitenciar. Printre ei se afla și un român”, titrează jurnaliștii.

Expresiile senzaționale folosite în reportaj, precum și imaginea cu tancuri pot să provoace panică și alarmă în rândul populației. De aceea, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special la redactarea știrilor. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”.

De asemenea, cu referire la titluri, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Vom reda faptele fără a exagera”.

Lasa un raspuns