Tentativă de omor într-un oraș inexistent: cum evităm capcana știrilor false

0

Portalul Stireadeazi.info a publicat vineri, 3 mai a.c., o știre cu titlul „O mamă și-a înjunghiat fiica de 14 ani pentru că nu voia să spele vesela”. Articolul în cauză este însoțit de o fotografie-simbol care conține imagini explicite de sânge, iar conținutul propriu-zis al „știrii” este unul fals. Vorba este că, în primul rând, în text se relatează despre un caz petrecut într-un oraș inexistent – Perlești -, iar în al doilea rând, nu există surse ce ar confirma sau ar infirma cele întâmplate.

Cu referire la asemenea situații, prevederile Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnaliști sunt clare și specifice: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”. În plus, Ghidul spune că subiectele de interes public trebuie documentate cât mai temeinic, pentru ca știrile să aibă credibilitate în ochii cititorului: „Vom identifica neapărat sursele, dezvăluindu-le numele, prenumele, funcția, după caz, statul social sau vârsta”.

În pofida carențelor evidente, știrea cu pricina a fost distribuită de internauți în mai multe grupuri pe Facebook. În acest context, Mediacritica.md vă îndeamnă să citiți și să analizați în mod critic conținutul știrilor distribuite pe rețelele de socializare. Și anume, pentru a nu cădea în plasa știrilor manipulatoare și false, verificați dacă:

  • Este un site credibil?
  • Este actualizat cu regularitate?
  • Cine sunt membrii echipei?
  • Autorul știrii este un personaj real? Ce materiale a scris anterior?
  • Este un titlu în acord cu textul știrii? Este imparțial și etic jurnalistic?
  • Este un site de satiră, știrea e o glumă?
  • Când a fost realizată știrea?

Lasa un raspuns