Titlu politizat, cu amestec de fapte și opinii

0

Luni, 4 noiembrie, Infoprut.ro a publicat o știre cu titlul „Cum să dai un șut în fund unionismului. Cazul Țîcu și Chirtoacă”. Știrea se referă la un incident care s-a produs în seara de 3 noiembrie curent între președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă și deputatul Octavian Țâcu. Potrivit unei postări făcute pe rețelele de socializare, fostul primar al capitalei ar fi fost bruscat de Octavian Țâcu. S-ar fi întâmplat totul după încheierea unei emisiuni televizate, la care au participat împreună, când între ei s-a produs un schimb acid de replici ce a finalizat cu o lovitură de „picior sau un pumn în spate”. „Nu am văzut cu ce anume a lovit, pentru că eram întors cu spatele și mergeam în drumul meu”, a notat Dorin Chirtoacă pe pagina sa.

Incidentul a devenit în scurt timp subiect de presă, fiind reflectat pe larg, inclusiv pentru a aduce în atenția publică și opinia celei de-a doua părți vizate. Infoprut.ro a publicat însă un articol cu titlul generalizator. În plus, intenționat sau nu, portalul a amestecat faptele cu opiniile, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor deontologice.

Ghidul de stil cu norme etice recomandă claritate, exactitate și concizie la scrierea materialelor de presă: „Vom evita să ne spunem opinia în articolele de știri”. „Vom însera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului”. Iar Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova prevede: „În exercitarea profesiei sale, jurnalistul trebuie să asigure un echilibru între dreptul societății de a primi informații de interes public și dreptul mass-media de a prezenta și opinii care pot șoca, jigni sau deranja pe cineva”.

 

 

 

 

Lasa un raspuns