Titluri cu… insulte. Cum se strecoară judecăți de valoare în știri

0

Portalul Eho.md a publicat vineri, 30 noiembrie, o știre cu titlul: „„Un animal” din Bălți și-a bătut bunica și tatăl, și de asemenea, și-a rănit mama cu un cuțit” (original: «Животное» из Бельц избило бабушку и отца, а также ранило мать ножом). În articol se relatează despre un caz de violență domestică, unde un bărbat aflat în stare de ebrietate și-a agresat părinții și bunica. În titlu, jurnalistul a folosit o etichetă („animal”) care poate fi considerată drept insultă, ceea ce constituie, de fapt, o apreciere subiectivă a jurnalistului. Or, conform normelor etice, opiniile trebuie separate de fapte.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special la redactarea știrilor. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”.

Referitor la titluri, același ghid  menționează că jurnaliștii trebuie să aibă grijă la formularea titlurilor: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Titlurile trebuie să prindă esența problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

Lasa un raspuns