Titluri cu judecăți de valoare și cu insulte

0

Sputnik.md a publicat vineri, 29 martie, o știre cu titlul: „Animale la volan, pe străzile Capitalei: Fratele meu este polițist – Video”.

În știre se relatează despre un conflict produs în trafic, în sectorul Botanica al Chișinăului, când un șofer și-a pierdut controlul și a spart geamul mașinii unui altui conducător auto, după care l-a și lovit. Incidentul a fost filmat de martori oculari. În titlul materialului, autorul a recurs la o etichetă („animal”), care poate fi considerată drept insultă și care constituie o apreciere subiectivă, dată de jurnalist. Or, conform normelor deontologice, opiniile trebuie separate de fapte.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special, la redactarea știrilor. Un stil concis este mai eficient decât unul cu înflorituri”.

Totodată, Ghidul menționează că jurnaliștii trebuie să aibă grijă la formularea titlurilor. „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Titlul trebuie să prindă esența problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

Lasa un raspuns