Titluri speculative și care induc în eroare despre majorarea bugetului Președinției 

0

Primul.md a scris pe 6 octombrie că „Maia Sandu a majorat bugetul Președinție de la 27 de milioane la 32 de milioane de lei. Titlul știrii conține informații incomplete, care pot genera interpretări eronate. 

Știrea face de fapt trimitere la o declarație a liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, făcută la un post privat de televiziune, cu privire la faptul că șefa statului ar fi majorat bugetul Președinției cu 3-4 milioane de lei. Din titlu nu este însă clar că cele invocate îi aparțin lui Igor Dodon, informația fiind prezentată drept un fapt împlinit. Mai mult, cititorii ar putea concluziona că Maia Sandu a majorat personal bugetul Președinției, deși solicitarea privind modificarea bugetului a parvenit către deputați din partea Ministerului Finanțelor, care a prezentat și argumente în acest sens. Explicațiile extinse lipsesc din știrea portalului Primul în Moldova.  

Ntv.md a preluat fidel textul știrii, dar a scris în titlu că „Bugetul Președinției a crescut considerabil în timpul mandatului Maiei Sandu”. Calificativul autorilor lasă loc de speculații. 

Potrivit Codului deontologic, „jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii”. În același ghid se menționează că informația din titlurile de știri trebuie prezentată „scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări” și că „titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

Foto: Președinția Republicii Moldova

Lasa un raspuns