Titlurile alarmiste denaturează realitatea

0

Portalul Sputnik.md a publicat miercuri, 3 ianuarie, o știre cu titlul: „Accident la centrala atomică din Hmelnițk, periculos de aproape de Chișinău”. Textul știrii relatează că operatorul centralei de la Hmelnițk, compania „Energoatom”, a anunțat deconectare unuia dintre reactoare pentru înlăturarea defecțiunilor apărute, iar Inspectoratul Național pentru Reglementare Nucleară din Ucraina notează că „situația radiațională nu a suferit schimbări, protecția fizică (a reactorului — n.r.) funcționează conform protocolului”.

Astfel, chiar dacă informația din știre nu face referință la vreun pericol tangibil pentru publicul din Republica Moldova, jurnaliștii Sputnik au introdus nejustificat în titlu adjectivul „periculos”, atribuindu-l în schimb distanței la care se află centrala atomică față de Chișinău.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca titlurile să nu denatureze realitatea, ci să fie neutre și fără nuanțări: „Vom da informația scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Vom reda faptele fără a exagera”.

Lasa un raspuns