Un caz de escrocherie trimis în judecată este relatat senzaționalist și discriminatoriu

0

Sputnik.md a publicat vineri, 29 iunie, o știre cu titlul: „Crimă odioasă: Un polițist și mama sa l-au lăsat fără casă pe un om bolnav psihic”. Știrea relatează despre un caz de escrocherie în care un bărbat a fost deposedat de apartament de către un polițist și mama acestuia. Subiectul a fost prezentat cu abatere de la normele deontologice, prin câteva accente senzaționaliste și discriminatoare.

Astfel, în titlu s-a folosit sintagma „crimă odioasă”, care alarmează și dezinformează cititorul, având în vedere că expresia respectivă se folosește cu precădere pentru a face trimitere la omoruri sau alte crime violente.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca titlurile să nu denatureze realitatea, ci să fie neutre și fără nuanțări: „Vom da informația scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Vom reda faptele fără a exagera”.

De asemenea, știrea accentuează statutul de victimă al persoanei deposedate de locuință, jurnaliștii alegând să pună accentul mai curând pe condiția mintală a acestuia (prin expresia din titlu „om bolnav psihic” și, mai jos, „bărbat bolnav psihic”) decât pe bănuiala procurorilor că inculpatul ar fi folosit abuziv atribuțiile funcției sale. Același ghid cu privire la „Toleranță și nediscriminare” recomandă: „Vom utiliza expresii de genul „persoană cu probleme de sănătate mintală” sau „persoană cu dizabilități mintale” în locul cuvintelor și expresiilor discriminatoare precum ar fi „bolnav psihic””.

Lasa un raspuns