Un incident banal, transformat într-o nouă poveste cu „30 de mii de sirieni”

0

Portalul Actualitati.md a publicat luni, 4 februarie, un articol în limba rusă cu titlul: „Молдова начала прием беженцев из стран Азии, от которых отказался ЕС” și cu subtitlul: Руководство Молдовы приняло первых беженцев из Бангладеш, от которых отказалась Италия”. (Moldova a început să primească refugiați din Asia, pe care i-a respins UE. / Conducerea Moldovei a primit primii refugiați din Bangladesh, pe care i-a respins Italia – tr. red.). Titlul este însoțit și de o fotografie, în care mai multe persoane de origine asiatică protestează, creând impresia că sunt refugiați.

 

De facto, în text este vorba de doi tineri din Bangladesh, de 16 și respectiv 17 ani, care la 2 februarie au trecut hotarul dintre România și Republica Moldova, și care doreau să ajungă în Italia. Ei au trezit suspiciunea polițiștilor de frontieră, deoarece nu aveau acte de identitate autentice, motiv din care au fost reținuți temporar într-un centru de plasament.

 

O analiză minimă a materialului scoate în evidentă faptul că Actualități.md a atribuit acestui incident banal de la vamă toate elementele unei știri false: cei doi tineri au devenit o masă de refugiați (în imagine); Italia, țara unde aceștia intenționau să ajungă, a devenit țara care a refuzat să-i primească etc.

 

De menționat că știrea cu pricina a ajuns și pe site-rile vedomosti.md și KP.md, doar că aceste media au ilustrat materialul cu o fotografie a clădirii Primăriei Chișinău. De asemenea, articolele de pe aceste două portaluri sunt identice ca text și, mai mult, se încheie cu un comentariu al autorului, ceea ce este inadmisibil într-un material informativ.

 

Cu privire la acuratețea faptelor, Ghidul de stil cu norme etice recomandă: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”; „Aceleași principii etice care se aplică textului jurnalistic trebuie aplicate și fotografiei”.

 

Lasa un raspuns