Un jaf la Rezina, prilej pentru senzaționalism mediatic

0

Portalul Sputnik.md a publicat vineri, 3 mai, o știre cu titlul: „Înfiorător: Iată ce i-au făcut două bestii unei bătrâne de 87 de ani din Rezina”. În știre se relatează despre un jaf ce a avut loc la Rezina, în urma căruia de la victimă au fost sustrași cinci mii de lei. Titlul știrii conține mai multe calificative, care au rolul să inducă cititorul pe o pistă senzaționalistă. Și anume, expresiile „înfiorător”, „două bestii” nu prezintă o valoare informativă în sine, ci mai curând trădează atitudini.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special, la redactarea știrilor. Un stil concis este mai eficient decât unul cu înflorituri”.

Totodată, Ghidul menționează că jurnaliștii trebuie să aibă grijă și la formularea titlurilor. „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Titlul trebuie să prindă esența problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

Lasa un raspuns