Unde dai și unde crapă, dacă nu separi faptele de opinii

0

Portalul Hotnews.md publică joi, 7 februarie, materialul Unde dai și unde crapă! Plahotniuc şi Filip, peste Maia Sandu şi Andrei Năstase în sondajele de curte ale PAS-PPDA”, în care interpretează subiectiv și tendențios rezultatele Barometrului Opiniei Publice, prezentat în aceeași zi de Institutul de Politici Publice (IPP).

Astfel, în titlu, autorii insinuează că sondajul realizat de IPP ar fi unul „de curte al PAS-PPDA”, iar în text afirmă că IPP ar fi „afiliat PAS și PPDA”. Autorii textului folosesc cuvinte depreciative cu referire la candidații electorali Maia Sandu și Andrei Năstase, numindu-i „liderii binomului”, „partenerul ei de binom”. Textul a fost preluat integral și de alte portaluri – Stiridinmoldova.com „Plahotniuc şi Filip, peste Maia Sandu și Andrei Năstase în sondajele de curte ale PAS-PPDA”; Allmoldova.com „Unde dai și unde crapă! Plahotniuc şi Filip, peste Maia Sandu și Andrei Năstase în sondajele de curte ale PAS-PPDA”.

Precizăm, în acest context, că normele deontologice nu permit folosirea de către jurnaliști a expresiilor denigratoare la adresa unei persoane. De asemenea, „Ghidul de stil cu norme etice” recomandă separarea faptelor de opinii: „În prezentarea evenimentelor vom face o distincție clară între informație și opinie, evitându-se orice confuzie. Vom evita să ne spunem opinia în articolele de știri”.  

Lasa un raspuns