Versiunile text ale Podcastului cuMINTE, disponibile și în limba rusă

0

Centrul pentru Jurnalism Independent a tradus edițiile anterioare ale Podcastului cuMinte, pentru a fi mai aproape de consumatorii de media vorbitori de limbă rusă. Traducerile sunt disponibile la rubrica Podcast CuMinte de pe portalul Mediacritica. 

Temele abordate în cele 18 ediții ale podcastului vizează inclusiv dezinformarea și drepturile omului; miturile despre Covid-19; inteligența artificială; clickbaiturile; bullyingul și cyberbullyingul; educația pentru media în școli etc.

Printre invitații podcastului CJI se numără cercetătorul media Victor Gotișan; expertul media Ion Bunduchi; președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia; cofondatorul Privesc.eu și creatorul mai multor aplicații mobile, Vitalie Eșanu;  profesoara cursului Educație pentru Media Cristina Cernei, de la  Liceul „Onisifor Ghibu” din Capitală; jurista Tatiana Puiu și alții. 

Ina Grejdeanu, directoare de dezvoltare strategică la Centrul pentru Jurnalism Independent, susține că produsele media ce țin de detectarea dezinformării și știrilor false sunt importante pentru toți cetățenii. „CJI întotdeauna depune eforturi să ajungă la cât mai mulți beneficiari prin activitățile sale, inclusiv cei vorbitori de limbă rusă . E valabil și în cazul Podcastului cuMINTE, pentru că, astăzi, gândirea critică e importantă mai mult ca niciodată. Comunitatea vorbitorilor de rusă deseori nu are acces la toate sursele de informare, iar noi, prin intermediul podcasturilor, ne dorim să-i ajutăm să facă diferența între informațiile veridice și cele false”, susține Ina Grejdeanu.

Amintim că, din luna septembrie 2020, CJI realizează Podcastul cuMINTE – primul podcast din țară despre dezinformarea din media, tehnici de manipulare și știrile false. În fiecare ediție, jurnaliști, cercetători și experți media analizează și explică cum sunt interpretate faptele, de ce o anumită afirmație poate să nu fie adevărul în ultimă instanță, de ce educația media este crucială și cum să nu ne lăsăm manipulați în avalanșa informațională a erei în care trăim. Produsul poate fi audiat pe Google Podcasts, Apple Podcasts și SoundCloud.

Podcastul cuMINTE este realizat de CJI cu sprijinul Ambasadei Finlandei la București, în cadrul proiectului „Instrumente inovatoare de educație media pentru cetățeni bine informați”.

Anterior, Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat un tutorial video despre podcast și la ce ne servește acest format de informare.

De asemenea, vă invităm să vă testați cunoștințele despre podcast-uri într-un quiz realizat recent de CJI.

Lasa un raspuns