În goană după senzațional: „detalii HORROR” în loc de deontologie

0

Timpul.md a publicat vineri, 12 iulie, un material cu titlul: „Detalii HORROR despre omorul de la Botanica. Mâinile tinerei erau într-o pungă/ VIDEO”, în care se relatează despre un omor comis recent în capitală. Atât titlul, cât și întreaga știre sunt construite pe detalii lugubre din ancheta poliției ce investighează cazul.

Determinativul expresiv „horror”, precum și detaliile scoase în titlu pun din start accent pe senzaționalism, nu pe caracterul informativ al știrii. Aceasta deși, legat de titluri, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Vom reda faptele fără a exagera”. De asemenea, jurnaliștilor li se recomandă să respecte victima și familia acesteia, și să nu ofere informații detaliate despre comiterea crimei.

Despre obligația de a proteja drepturile omului și vieța privată notează și Codul deontologic: „Jurnalistul nu furnizează publicului detaliile morbide ale crimelor, accidentelor,  și catastrofelor naturale sau detaliile privind tehnicile suicidale”.

Lasa un raspuns