(Video) Manipularea din unele media, de rând cu protestele din Belarus și nemulțumirile agricultorilor moldoveni, sub lupa vloggerului Dorin Galben

0

În Belarus sunt proteste, Rusia anunță cu fast că a creat un vaccin contra Covid-19, iar în Moldova sporește manipularea deoarece se apropie alegerile prezidențiale.” Cu această introducere vloggerul Dorin Galben își începe miercuri, 19 august, cea mai nouă ediție de vlog, publicată pe canalul său de YouTube. 

În videoul său, Dorin Galben face referință la raportul Centrului pentru Jurnalism Independent, care prezintă rezultatele monitorizării a 12 instituții media în perioada 1 mai – 31 iulie 2020. El trece în revistă principalele încălcări deontologice și tehnici de manipulare la care au recurs unii jurnaliști de la noi în ultima perioadă.

Galben notează că numărul abaterilor a sporit, iar mai multe instituții media au abordat în mod preferențial anumite surse și le-au acordat timp de emisie excesiv pentru declarații și opinii, observându-se preferințe pentru un partid sau altul.

În aceeași ordine de idei, Dorin Galben a condamnat partizanatul politic și jurnalismul părtinitor, menționând: Eu aștept cu nerăbdare când toți jurnaliștii moldoveni vor avea demnitate și vor refuza să lucreze pentru instituțiile media unde nu ai libertatea să spui adevărul și te transformi într-un manipulator ordinar”.

În continuare, Dorin Galben s-a referit la protestul agricultorilor moldoveni care s-au pomenit că nu mai au din ce trăi, iar atunci când solicită ajutorul autorităților, în loc să fie ajutați, ei sunt acuzați că fac politică. De asemenea, el a trecut în revistă protestele anti-Lukașenko din Belarus și anunțul Federației Ruse privind crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Urmăriți videoul integral:

_____________________

Realizarea acestui video a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și poporului britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK Aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Lasa un raspuns