(Video explainer) Manipularea pe înțelesul tuturor: amestecul dintre fapte și opinii

Continuăm seria de materiale despre tehnicile de manipulare din mass-media. Astăzi, aflați mai multe despre amestecul dintre fapte și opinii în știri, procedeu care constituie o gravă încălcare a deontologiei jurnalistice. Cum să depistăm acest lucru, pentru a nu fi manipulați de cei care vor să ne lege de gât propria părere despre evenimente? Mai întâi trebuie să știm că menirea unei știri este de a ne informa cât mai exact despre evenimente, fapte, lucruri, fenomene. De obicei, materialele de acest gen răspund la întrebările: Cine? Ce? Unde? Când? Cum? Imediat ce observăm că lipsesc răspunsurile la aceste întrebări, iar jurnaliștii încearcă să ne „ajute” să înțelegem evenimentul, strecurând în titlu opinii personale sau interpretări subiective, trebuie să fim siguri că avem de față un caz de manipulare prin amestecul dintre fapte și opinii. În acest video vă oferim și câteva exemple concrete de știri construite pe acest procedeu.

Mai multe amănunte despre amestecul dintre fapte și opinii, găsiți în raportul Centrului pentru Jurnalism Independent, privind rezultatele monitorizării sub acest aspect a 12 instituții media în perioada aprilie-iunie 2019.

_________________________

Realizarea acestui video a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului American și Britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.