Distrugerea barajului Nova Kahovka din Ucraina pe data de 6 iunie, situat în părțile controlate de trupele ruse ale regiunii Herson, în apropierea liniei de front, a generat noi subiecte de știri false lansate de presa pro-Kremlin. Cinci cele mai răspândite dintre acestea au fost demontate de portalul Stopfake.org, care precizează că Centrala Hidroelectrică Kahovka se află sub ocupație rusă din 2022, iar armata Rusiei a minat agregatele stației încă în toamna anului trecut.
Potrivit sursei, cu toate că există o mare cantitate de fotografii și înregistrări video ce confirmă informațiile autorităților ucrainene despre detonarea centralei hidroelectrice Kahovka de către armata rusă, inițial mass-media rusă a încercat să asigure că „totul este liniștit și calm la Nova Kahovka”, iar informațiile despre detonare sunt „absurdități”.
Ulterior, când nu a mai fost posibil să ascundă faptul catastrofei, mass-media pro-Kremlin a răspândit mai multe teorii despre distrugerea centralei – de la faptul că „barajul s-a distrus singur”, până la afirmații despre „rachetele ucrainene care bombardează Centrala Hidroelectrică Kahovka”.
Fake 1: „Ucraina a distrus Centrala Hidroelectrică Kahovka. Atacul asupra centralei a fost efectuat de forțele ucrainene folosind rachetele de tip Oliha”.
Fapt: Ucraina nu și-a distrus propriile centrale hidroelectrice, punând în pericol viața a sute de mii de ucraineni și provocând o catastrofă pe propriul teritoriu. Centrala Hidroelectrică Kahovka se află sub ocupație rusă din 2022 – este armata Rusiei care are acces la acest obiect strategic și controlează complet ceea ce se întâmplă în stație, precizează Stopfake.org.
Comandamentul operativ „Sud” al Forțelor Armate Ucrainene a confirmat primul faptul că Rusia a detonat centrala. În același timp, mass-media rusă a încercat să minimalizeze subiectul, afirmând că este „dezinformare din partea Forțelor Armate Ucrainene”. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că detonarea Centralei Hidroelectrice Kahovska a fost realizată din interiorul stației. Din cauza ocupației ruse, Ucraina nu a avut acces acolo pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, Zelenski a amintit de un fapt bine cunoscut, pe care propagandiștii ruși preferă să îl ignore: toate centralele hidroelectrice sunt construite având în vedere probabilitatea desfășurării acțiunilor militare și au rezistență în fața atacurilor cu rachete și alte atacuri aeriene.
În același timp, reprezentantul Serviciului de Informații Principale al Ministerului Apărării al Ucrainei a precizat că statul vecin a informat în repetate rânduri comunitatea internațională cu privire la deplasarea de către ruși a substanțelor explozive și a echipamentului corespunzător către Centrala Hidroelectrică Kahovka.
La 20 octombrie 2022, președintele Zelenski a anunțat că „teroriștii ruși au minat digul și agregatele Centralei Hidroelectrice Kahovka” și a solicitat comunității internaționale să trimită urgent observatori la obiectivul ocupat de ruși și să asigure o dezamorsare imediată a agregatelor centralei hidroelectrice. Avertismentele ucrainene nu au fost ascultate, iar pe 6 iunie 2023, Rusia a detonat Centrala Hidroelectrică Kahovka.
Fake 2: „Probabil că ucrainenii s-au pregătit din timp. Au acumulat apă în rezervorul de la Kahovka o perioadă destul de lungă… Kievul trebuia să umple rezervorul de la Kahovka înainte de distrugerea stației”.
Fapt: Dezinformarea despre „inundația intenționată a Centralei Hidroelectrice de la Kahovka” a fost activ promovată de mass-media rusă încă din martie 2023, odată cu începerea viiturilor de primăvară în Ucraina. Conducerea țării nu avea nicio legătură cu viituri – este o informație falsă anti-științifică. Creșterea nivelului apei pe râul Nipru în diferite regiuni ale Ucrainei în primăvara anului 2023 a fost determinată exclusiv de factori naturali – a fost un proces sezonier, determinat de acumularea stratului de zăpadă și a gheții în timpul iernii.
Fake 3: „Barajul Centralei Hidroelectrice de la Kahovka s-a rupt nu ca rezultat al unei explozii, ci din cauza daunelor anterioare suferite”.
Fapt: O simplă trecere a apei nu ar fi putut duce la distrugerea barajului rezervorului de la Kahovka – construcția a fost realizată având în vedere toate riscurile posibile provocate de natură. Barajul a rezistat de-a lungul anilor presiunii masei de apă la viteze mari.
Într-un comentariu pentru StopFake, hidrologul și candidatul în științe geografice Konstantin Danko explică: „Dacă nu se adaugă nicio influență fizică asupra barajului însuși, prin atacuri și lovituri din exterior, fără a fi distrus fizic prin aplicarea forței, atunci din motive naturale nu ar fi putut să se distrugă”.
Fake 4: „Distrugerea corpului barajului rezervorului de la Kahovka este puțin probabilă, nu există nimic critic pentru a provoca panică”.
Fapt: Conform datelor companiei Ukrhidroenergo, care deține Centrala Hidroelectrică de la Kahovka, stația nu mai poate fi reconstruită. Conform estimărilor agenției, ca urmare a exploziei în sala utilajelor centralei hidroelectrice au fost distruse 16 ecluze, clădirea stației și digul de pământ între clădirea centralei hidroelectrice și ecluză, precum și clădirea administrativă (date la ora 11:00, 6 iunie). Într-un comentariu pentru StopFake, hidrologul Konstantin Danko a numit afirmațiile din mass-media rusești despre „absența distrugerilor” la barajul Centralei Hidroelectrice de la Kahovka” „ridicole și cinice”.
Fake 5: „Nu există amenințări cu întreruperea furnizării apei prin Canalul Nord-Crimeea. Crimeea nu se confruntă cu niciun pericol”.
Fapt: Ca urmare a distrugerii barajului Centralei Hidroelectrice de la Kahovka, există o amenințare de încălcare a condițiilor de funcționare a numeroase complexe energetice, industriale, comunale, agricole și altele, a căror alimentare tehnologică depindea de regimul de exploatare al rezervorului de la Kahovka. Aceasta se aplică regiunilor sudice ale Ucrainei, inclusiv Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
„Este evident că distrugerea Centralei Hidroelectrice de la Kahovka va afecta în mod negativ și condițiile de funcționare ale Centralei Nucleare Zaporojie, ale cărei consecințe sunt greu de evaluat în prezent. De asemenea, odată ce nivelul apei scade în zona Centralei Hidroelectrice de la Kahovka, Canalul Nord-Crimeea, care a furnizat apă din Nipru către peninsula, va înceta să mai funcționeze”, a rezumat Konstantin Danko.
Biroul președintelui Ucrainei a subliniat, de asemenea, că „distrugerea Centralei Hidroelectrice de la Kahovka de către ruși reprezintă un atac asupra securității alimentare globale și o catastrofă ecologică în Ucraina”. A fost menționat în mod special că distrugerea barajului Centralei Hidroelectrice de la Kahovka poate priva regiunea Herson și Crimeea de apă potabilă.