Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins ca fiind neîntemeiată acţiunea în contencios administrativ înaintată de către Asociația Obștească Media Alternativă împotriva Consiliului Audiovizualului (CA), cu privire la anularea unei decizii prin care postul de televiziune TV8 a fost sancționat cu o amendă în mărime de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor legale ce asigură protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației.
Membrii Consiliului Audiovizualului au sancționat AO Media Alternativă, fondatoarea postului TV8, pe 28 aprilie 2021, urmare a unei petiții înaintată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în baza sesizării unui consumator de media. Canalul TV a fost amendat cu 10.000 de lei. Plângerea a fost recepționată prin intermediul platformei T(V)E Priveşte.
Postul TV8 a fost vizat în petiția CJI pentru difuzarea la 31 martie 2021, între orele 12:00-15:00, a producției cinematografice „Lăcomie” (orig., „Greed”), conținutul căreia a inclus o serie de secvențe ce pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor. Totodată, pe parcursul filmului a fost atestată prezența unui limbaj dur, cu tentă indecentă, acte de violență, precum și imagini reflectând un comportament vulgar, trivial și obscen.
Deși în scrisoarea sa către CA, Media Alternativă a comunicat că în procesul de selecție a operelor cinematografice incluse în grila de programe al postului de televiziune TV8 „s-a ținut cont cu rigurozitate de prevederile legale”, în ceea ce privește limbajul filmului „Lăcomie” redacția a admis că „este unul mai dur, dar în acest sens a fost indicată restricția «AP» (Acordul părinților)”.
Monitorizarea CA a confirmat cele invocate de telespectator, fiind constatată încălcarea mai multor prevederi legale. Printre altele, s-a specificat că „în original, producției cinematografice i-a fost atribuită categoria de vârstă «R» care, conform sistemului de clasificare al Asociației Americane de Cinematografie «MPAA» (Motion Picture Association of America), prevede: «Persoanele cu vârsta sub 17 ani sunt admise la film doar însoțite de unul dintre părinți sau de un reprezentant legal. Această evaluare indică faptul că comisia de evaluare a ajuns la concluzia că o parte din materialul din filmul evaluat este destinat doar adulților. Părinții ar trebui să afle mai multe despre film înainte de a-i duce pe adolescenți să-l vizioneze. Un rating «R» poate fi atribuit datorită utilizării frecvente a limbajului obscen, a scenelor prelungite de violență, a actului sexual sau a consumului de droguri»”.
Membrii Consiliului Audiovizualului care au examinat petiția s-au pronunțat pentru sancționarea furnizorului de servicii media. „Restricția «AP» nu a produs niciun efect, pentru că în intervalul orelor 12:00-15:00, de regulă, părinții sunt la serviciu”, a declarat Larisa Manole, pe atunci membră a Consiliului. „Scenele din cadrul filmului sunt prea vădit crude și crâncene pentru a fi difuzate la ora 12:00”, a specificat colegul său, Iulian Roșca.
AO Media Alternativă nu a fost de-acord cu sancțiunea Consiliului Audiovizualului și a contestat-o în instanța de judecată. La 16 martie a acestui an, instanța a respins acțiunea. Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la pronunțarea dispozitivului hotărârii, prin intermediul Judecătoriei Chişinău, sediul Râşcani.
Sursa foto: https://www.imdb.com