De la „îndemnul la proteste” și „pâinea de 1 leu”, la „exploatarea durerii umane” în programele televizate. Tematica sesizărilor reclamate de telespectatori

Ediții difuzate la posturile TV6, Orhei TV, NTV Moldova, Jurnal TV și RTR Moldova constituie subiectul sesizărilor recepționate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) prin intermediul Platformei T(V)E Privește! pe parcursul lunii septembrie. Pe de o parte, telespectatorii reclamă difuzarea de către unele posturi TV a îndemnului „de a ieși la proteste, ceea ce depășește funcțiile presei”, precum și „comercializarea pâinii de 1 leu pentru a scoate în continuare oamenii în stradă”. Alții se arată revoltați de faptul că anumite programe televizate „exploatează în exces durerea umană” ori pun accente greșite atunci când relatează că „de toate nereușitele de-o viață ale unei familii se face vinovată o singură persoană din țară”. Neasigurarea dreptului la replică în cadrul emisiunii este o altă idee desprinsă din sesizările recepționate în această perioadă.

Astfel, în cadrul buletinului informativ „Ora știrilor”, difuzat pe data de 18 septembrie la postul TV6, a fost difuzat subiectul „Protest la sediul ANRE”, în cadrul căruia se menționează despre acțiunea de protest a organizației de tineret „Start”, deputaților Partidului Politic Șor și Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, desfășurată în fața ANRE. După un șir de voxuri cu revendicări ale protestatarilor, autorii subiectului, cu voce după cadru, au reluat un sincron al deputatului  Vadim Fotescu de la Partidul Șor, care „i-a îndemnat pe oameni să nu se oprească aici și să iasă la protestul național anunțat pe 18 septembrie pentru a cere demisia conducerii instituției, dar și demisia Guvernării”.

Un îndemn către tineri „de a se alătura protestatarilor și să iasă duminică, 2 octombrie, la protest” a fost difuzat și la postul Orhei TV, în cadrul buletinului „Ora știrilor” din 28 septembrie. În reportajul „Flashmob la Guvern”, acest îndemn a răsunat în intervenția liderului fugar Ilan Șor, difuzată pe un ecran în mijlocul protestatarilor. 

În opinia autorilor sesizărilor, difuzarea de către cele două posturi TV a îndemnului de a ieși la proteste sunt încălcări și trebuiesc sancționate. 

Reportajul despre „pâinea de 1 leu comercializată în rețeaua de magazine «Merișor»” este subiectul unei alte sesizări înregistrată pe platforma T(V)E Privește. Materialul a fost difuzat la 21 septembrie, la postul RTR Moldova, în cadrul buletinului de știri „Vesti Moldova”.  Potrivit telespectatorului, acest subiect este mai curând publicitate ascunsă Partidului Șor decât subiect de utilitate publică pentru că scopul materialului e de a scoate oamenii în stradă. În reportaj sunt aduse informații despre prețul produsului, locul de comercializare a acestuia (magazinele din rețeaua «Merișor»), în imagini fiind prezentate produsele de panificație pe care oamenii le procură, precum și unitățile de transport cu care acestea sunt livrate prin localități.  

„În urma vizionării emisiunii «Femeile vorbesc», difuzată la postul Jurnal TV, adeseori în familia noastră apar discuții controversate. În general, considerăm acest proiect de emisiune util pentru că aduce în atenția publicului istorii de viață mai puțin cunoscute. Totuși, exploatarea la maximum a durerii umane prin întrebări care provoacă doar lacrimi protagonistelor emisiunilor este inacceptabilă. Ne referim aici la prima ediție din luna septembrie, în care a fost reprodusă tragedia unei mame care și-a pierdut fiica la un iaz din preajma satului din raionul Strășeni. Suntem pentru acest proiect televizat, dar cu un accent mai mare pe demnitatea umană și nu pe vărsări de lacrimi”, se spune într-o altă sesizare din partea telespectatorilor.

Și o ediție a emisiunii „Moldova la Pachet”, difuzată la postul TV6 în luna august, a fost reclamată de o telespectatoare prin intermediul platformei T(V)E Privește!. Emisiunea este despre o mamă care crește singură 9 copii și despre neajunsurile pe care familia le întâmpină. „Chiar dacă reportera a adus unele informații pentru a echilibra declarațiile femeii, totuși, ceea ce rămâne în memorie după vizionarea programului este starea proastă de lucruri în care se află familia respectivă și punerea tuturor problemelor pe umerii șefei statului, de parcă de sărăcia, lipsa igienei din casă și nereușitele de-o viață ale protagonistei emisiunii s-ar face vinovată o singură persoană din țară. Consider acest fapt greșit și vă sesizez pentru că astfel de accente întâlnesc și la alte emisiuni / posturi TV din țară”.

„«Maia Sandu este cel mai eficient agent al Kremlinului» este o concluzie pe care o expune la Accent Direct, de la postul NTV Moldova, invitatul Vitalie Catana. Iar moderatorul emisiunii, Alexei Lungu, spune: «Am înțeles, dle Catană. Dacă cei de la Președinție vor avea vreo replică, îi invităm să o expună»”, cităm din altă sesizare a unui telespectator care vine să amintească realizatorilor programului că au admis o încălcare a Codului serviciilor media audiovizuale privind asigurarea informării corecte a cetățenilor. Emisiunea talk-show a fost realizată cu participarea a doi analiști politici, care au expus puncte de vedere similare.  Articolul 13, alineatul 6 al Codului serviciilor media audiovizuale prevede că „în cadrul programelor audiovizuale de ştiri şi de dezbateri, de informare în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală trebuie sa fie respectate următoarele cerinţe: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sînt în dezbatere publică”. Alineatul 7 al aceluiași articol stipulează că „prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceluiaşi program audiovizual, iar în mod excepţional, în programele următoare. În cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi exprime punctul de vedere, acest lucru trebuie menţionat în cadrul programului audiovizual. Absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii”.

Sursa foto: ofcom.org.uk