Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune Primul în Moldova cu două amenzi în valoare totală de 27.000 de lei, în baza unei petiții expediate de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea repetată a două prevederi legale ce impun obligația de a informa imparțial și cu bună-credință publicul și exigența de a separa publicitatea politică de conținutul editorial. Încălcările au fost semnalate de către un telespectator pe platforma T(V)E Priveşte!.
Sesizarea care a stat la baza petiției CJI relevă faptul că, la data de 28 noiembrie 2022, Primul în Moldova a difuzat programul audiovizual „Tema”, cu participarea invitatului Gheorghe Cavcaliuc. Pe durata emisiunii, moderatorul a neglijat obligația de a solicita expres invitatului să probeze afirmațiile acuzatoare, precum și să ofere dreptul la replică persoanelor vizate. Totodată, moderatorul nu a intervenit pentru a-l atenționa pe Gheorghe Cavcaliuc despre inadmisibilitatea utilizării unui limbaj instigator la ură și violență. Telespectatorul a subliniat că atitudinea părtinitoare și lipsa de bună credință a moderatorului încalcă dreptul consumatorilor de servicii media la o informare corectă și obiectivă.
Monitorizarea efectuată de către CA a confirmat neregulile semnalate de CJI. Mai mult, aceasta a scos la iveală o abatere adițională ce vizează neglijarea prevederilor legale care obligă posturile TV să separe clar conținutul jurnalistic de cel comercial. Mai exact, este vorba despre publicitatea electorală.
Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, și-a împărtășit senzația că întreaga emisiune nu a fost „«Tema» cu moderatorul Corneliu Ciurea”, ci „«Tema» cu Gheorghe Cavcaliuc”. „Discursul invitatului orienta întrebările moderatorului, fapt ce contravine misiunii și rolului acestuia”, a declarat Aneta Gonța. Ea a mai semnalat că pledoaria invitatului conținea câteva informații vădit false, jurnalistul însă nu a intervenit în niciun fel pentru a cere probe, „cel puțin pentru bifă”.
Membrul CA Ruslan Mihalevschi a raportat expresia „rușine spaniolă” la conținutul emisiunii. „Asemenea programe nu reprezintă nici pe departe jurnalism sau ceea ce putem numi mass-media corectă. (…) Este un program de aproape o oră de PR curat pentru politicianul invitat”, a argumentat el. În context, Aneta Gonța a subliniat prezența publicității politice pe întreaga durată a emisiunii, exemplificând inclusiv afișarea bannerului partidului în spatele invitatului. „A fost un discurs electoral, (…) au fost afirmații și lozinci electorale”, a menționat ea.
Președinta CA, Liliana Vițu, și-a exprimat nedumerirea în raport cu „insistența cu care acest post încalcă legislația pe partea de comunicări comerciale”, făcând referire la precedentele anterioare când furnizorul a difuzat, în cadrul aceleiași emisiuni, publicitate politică. „Faptul că, ulterior aplicării sancțiunilor, postul perpetuează practicile de acest fel reprezintă o sfidare a CA și a legislației”, a declarat Liliana Vițu.
Reprezentanții postului TV vizat nu s-au prezentat în ședința publică și nici nu au expediat obiecții scrise către CA.