Pe 29 martie, pe platforma T(V)E Privește a fost înregistrată o sesizare prin care un telespectator se arată revoltat de lipsa de conținut propriu la Cotidianul TV, după ce a urmărit „mai multe ore în șir acest post în speranța de a găsi un program audiovizual ce ar aduce o informație din actualitatea zilei și ar justifica, în acest fel, la propriu, denumirea” pe care o poartă.
Potrivit telespectatorului, grila acestui post se compune exclusiv din programe de divertisment și de satiră („Flash Monden”, „Sănătate cu stil”, „Poezie şi delicateţuri”, „Cronica cârcotașilor”), precum și programe muzicale (Revelion la cetate), preluate de la alte posturi TV românești (Prima TV) și difuzate în reluare, ceea ce oferă „informație învechită și dezinformează publicul”. La anumite intervale de timp, postul difuzează și câte un Mesaj de interes public, în cadrul căruia sunt transmise spoturi video la tematica Educației digitale, preluate de pe Youtube).
Culmea nemulțumirii telespectatorului este faptul că „în intervalul 19:00-21:00, când, de regulă, ești pregătit să urmărești știrile zilei, la acest post e liniște totală – nicio informație, nicio imagine, cu excepția logo-ului Cotidianul TV și, sporadic, a unui slide gen disclaimer despre sprijinul acordat pentru deschiderea postului respectiv”.
„Este revoltător faptul ca un post generalist, clasificat drept național, să fie lipsit de conținut informativ la zi, fără vreun program propriu/local. În calitate de consumator media, mă întreb și vă întreb la ce să ne așteptăm în continuare de la Cotidianul TV?” scrie telespectatorul.
Aneta Gonța, vicepreședintă a Consiliului Audiovizualului (CA), a precizat pentru CJI că acest post nu este la prima abatere. Anterior, Cotidianul TV a mai fost sancționat pentru nerespectarea cotei de produs local. De asemenea, în ședința din 31 martie, membrii CA s-au autosesizat pe acest caz, urmând ca postul Cotidianul TV, de rând cu altele care au comis încălcări similare, să fie monitorizat la capitolul respectării articolelor nr. 4 și nr. 23, ce vizează cota difuzării produsului local și protecţia dreptului de autor şi a drepturilor conexe.
În cadrul ședinței din 31 martie au fost aplicate sancțiuni pentru cinci din șase furnizori de servicii media audiovizuale (Canal 5, Canal 2, Canal 3, Mega TV, Familia și Cinema 1), care au fost monitorizați la subiectul vizat. În urma efectuării controlului repetat din partea CA, s-a atestat că doar un singur post de televiziune din cele șase monitorizate (Canal 5) nu a încălcat legea. Celelalte au fost sancționate pentru încălcarea repetată a prevederilor ce țin de respectarea cotei de difuzare a programelor locale (art. 4, alin.3), obligaţia de a transmite programe audiovizuale locale în proporţie de cel puţin 80% în limba română (art. 4, alin.7) și respectarea prevederii de a difuza cel puțin 75% din conţinutul programelor respective în orele de maximă audienţă (art.4 alin 9). Astfel, Cinema 1 a fost sancționat cu 54.000 de lei, Canal 2 – cu 47.000 de lei, Canal 3 – cu 51.000 de lei, Familia – cu 66.000 de lei, iar Mega TV – cu 18.000 de lei.