„Tehnica manipulării prin intermediul imaginilor video constă în utilizarea secvențelor video în care oameni, locuri, lucruri și cuvinte apar astfel încât, combinate cu textul materialului jurnalistic, acestea fie să confirme afirmațiile autorului, fie să facă o asociere – pozitivă sau negativă – dintre imagine și un text nespus”, ne spune cercetătoarea media Aneta Gonța într-un nou video explainer lansat miercuri, 27 februarie, de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Pornind de la ideea că o imagine valorează cât o mie de cuvinte, Aneta Gonța aduce două exemple de manipulare prin intermediul imaginilor video, folosite de unele televiziuni de la noi. În primul caz explicat de cercetătoare, postul TV a recurs la transferul de imagine negativă de la o persoană acuzată de viol către liderul partidului din care această persoană face parte; cel de-al doilea exemplu este despre un eveniment organizat de un partid politic în centrul Chișinăului.
Și anume, în știrile difuzate de la manifestația din centrul capitalei, imaginile video au fost montate astfel, încât să susțină afirmațiile organizatorilor privind numărul mare de participanți. Prin urmare, au fost publicate doar imagini video filmate oblic, sub un unghi ce amplifică perspectiva mulțimii adunate.
La finalul video explainer-ului, Aneta Gonța îi îndeamnă pe consumatorii de media la vigilență, întrucât doar astfel ei vor putea evita capcanele întinse de cei care știu cum să dea valoare imaginii nu pentru a informa, ci pentru a manipula.
_________________________
Acest video este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.