Dezinformare la NTV Moldova despre laboratoarele biologice din Ucraina, care ar fi americane

În buletinul principal al zilei de 9 martie, NTV Moldova a difuzat știrea cu titlul: „Ucraina, poligon biologic”. Titlul de la sine creează confuzie, iar cuvântul poligon exprimă mai curând poziția subiectivă a redacției, decât fapte propriu-zise.

În debutul știrii, prezentatoarea afirmă tranșant: „Statele Unite ale Americii au recunoscut că în Ucraina există laboratoare biologice americane”. Afirmația nu este susținută însă de declarațiile subsecretarei de stat a SUA, Victoria Nuland, pe care postul TV o citează. Oficialul american nu declară nicăieri că laboratoarele biologice din Ucraina ar aparține SUA, ci doar își exprimă îngrijorarea că „forțele ruse ar putea prelua controlul asupra structurilor de cercetare biologică din Ucraina și ar putea confisca aceste materiale sensibile”.

În aceeași zi, Departamentul de Stat al SUA a emis un comunicat oficial, în care dezminte informațiile precum că americanii ar avea vreo atribuție la laboratoarele ucrainene, dar postul nici nu amintește de acest comunicat.

Singurele surse pe care se bazează NTV Moldova sunt declarațiile directoarei Departamentului de presă al Ministerului rus de Externe și cele ale purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, care potrivit  NTV Moldova, le-ar fi „cerut încă o dată Statelor Unite să explice acțiunile de militarizare biologică derulate în propria țară și peste hotare și să le supună verificărilor și inspecției multilaterale”.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști atenționează: „Vom respecta adevărul şi dreptul publicului la adevăr, considerând aceasta ca fiind prima responsabilitate a jurnalistului. Atunci când adunăm informaţii şi fapte, ne vom asigura că vorbim cu surse de prima mână, oameni care sunt implicaţi direct în subiect. Putem apela şi la surse indirecte, dar numai pentru informaţii suplimentare sau ca punct de pornire. După consultarea cu aceste surse, informaţiile ce ne-au fost oferite le vom verifica neapărat din surse la prima mână”.

Și tot despre  surse, Ghidul recomandă: „Vom găsi cel puţin două surse independente una de alta sau alte dovezi pe care să le cităm, în cazul subiectelor controversate.

Vom ţine cont ca sursele să aibă experienţe diferite sau chiar relaţii diferite cu subiectul”.