Pe 26 iulie, portalul Nordnews.md a publicat un reportaj în format video, în care expune detalii despre cazul unui copil de 11 ani care ar fi fost victima unei tentative de viol comisă de către un preot. Materialul conține informații precum denumirea localității în care s-ar fi întâmplat acest caz, imagini din sat și interviuri cu localnici. Acest lucru contravine normelor deontologice potrivit cărora presa nu trebuie să dezvăluie detalii ce pot duce la identificarea victimelor. În același reportaj de pe 26 iulie, Nordnews.md anunță numele și difuzează mai multe fotografii ale bănuitului, reținut de oamenii legii. În acest caz, procurorii au anunțat că au înaintat învinuirea pe 27 iulie.
În reportajul video, jurnaliștii menționează denumirea satelor din care provin minorul și preotul învinuit, numele și vârsta suspectului. De asemenea, sunt inserate mai multe fotografii ale bărbatului, neprelucrate tehnic. Nordnews.md citează direct mai mulți săteni care se expun pe marginea faptelor, inclusiv cu speculații și acuzații care nu sunt verificate sau probate de redacție: „E un idiot acel om, pentru că un om deștept nu face așa ceva”; „A avut multe tentative de pedofilie din asta, dar l-au scăpat. Prin cunoscuți, a dat bani cred”; „Sunt copii în ograda lui deseori, dar nu se știe cu ce scop”.
Mai multe portaluri de știri au preluat materialul despre „cazul șocant” din nordul țării. Printre acestea se numără: Unimedia.info, Diez.md, Stiri.md, Tv6.md, Agora.md, Unica.md, Deschide.md, Echipa.md, Zdg.md. Chiar dacă majoritatea respectă principiul prezumției nevinovăției, acestea indică localitatea în care ar fi avut loc incidentul, unele preluând și detalii despre identitatea preotului, precum și fotografii.
Nordnews.md continuă subiectul pe 27 iulie, atunci când preotul a fost plasat în arest pentru 30 de zile, portalul folosind imagini din reportajul publicat cu o zi înainte.
Codul deontologic recomandă presei să trateze „cu deosebită acuratețe informația colectată despre crime, dezastre naturale, accidente și alte cazuri similare în care cineva suferă prejudicii de orice gen, asigurându-se de fiecare dată că publicarea unei atare informații nu va provoca noi suferințe celor prejudiciați sau nevinovați de cele întâmplate”. Documentul mai amintește despre faptul că jurnaliștii nu trebuie să dezvăluie identitatea victimelor accidentelor, calamităților, infracțiunilor, cu precădere ale agresiunilor sexuale. „Fac excepție cazurile în care există acordul acestora sau al familiei (când persoana nu este în măsură să-şi dea acordul) sau când prevalează interesul public. Jurnalistul va întreprinde toate măsurile pentru a reduce eventualele efecte negative asupra acestor persoane”, potrivit sursei.
Pe de altă parte, cu privire la protecția minorilor, Codul cere o deosebită acuratețe în relatarea cazurilor ce vizează copii, „asigurându-se că publicarea unei atare informații nu va avea consecințe negative (sentimente de frică, suferință etc.) asupra acestora. (…) jurnalistul protejează identitatea copiilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri, violență și abuz de orice fel etc.), inclusiv ca martori”.
Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști conține și recomandări cu privire la identificarea suspectaților: „Vom evita identificarea suspectaţilor înainte ca poliţia să formuleze acuzaţii. Nu vom dezvălui detalii (nume, adresă, domiciliu, numele părinţilor, rudelor etc.) care ar putea duce la identificarea suspectaţilor. Vom folosi mozaicul în fotografii şi fotografierea din spate a suspectaţilor sau a acuzaţilor, precum și fotografierea acestora din faţă contra luminii”.