Portalul de limbă rusă Vedomosti.md a publicat pe 11 decembrie o știre cu titlul: „Moldova este pregătită, cu tupeu, de război” (orig., «Молдову бесцеремонно готовят к войне»). Autorul știrii citează canalul de Telegram „Smuglianka” (în orig, «Смуглянка») care face referire la faptul că anul viitor, bugetul Ministerului Apărării va crește cu 50%, și recurge la concluzii tendențioase și insinuări precum că Republica Moldova ar fi în felul acesta pregătită de un eventual război.
În știre se precizează despre faptul că fondurile direcționate Ministerului Apărării în 2023 vor fi alocate pentru achiziționarea de arme și echipamente, dar și pentru majorări salariale pentru militari. Iar în susținerea concluziei că statul s-ar afla „în pregătiri active de eventuale ostilități”, cei de la Vedomosti.md afirmă că „acum România aprovizionează în mod activ Republica Moldova cu arme și muniție. Pe rețelele sociale apar constant videoclipuri cu echipamentele militare ale SUA, care sunt transportate prin România”, fără să aducă dovezi în acest sens sau să citeze surse care vorbesc despre acest fapt.
De asemenea, în știre se recurge la insinuări precum că „Republica Moldova este văzută ca un stat marionetă care va fi folosit ca poligon pentru a distrage atenția Rusiei”. Afirmația aparține autorilor, nu este o declarație e unui expert, deci reprezintă o opinie care nu-și are locul într-o știre cu caracter informativ.
Potrivit proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2023, aprobat de Guvernul de la Chișinău, și a unui comunicat de presă al Ministerului Apărării, cheltuielile pe sectorul „Apărare națională” vor crește cu circa 68,2% comparativ cu anul 2022, ajungând la 1.523,3 milioane lei. Dar asta nu înseamnă că Moldova se pregătește de război, explică portalul EU vs Disinfo, care a semnalat cazul. Potrivit Constituției, Republica Moldova este o țară neutră și acest statut poate fi schimbat doar prin referendum. Cu toate acestea, un astfel de referendum nu este planificat și nici măcar discutat.
Sursa invocă și una dintre declarațiile din iulie 2022 ale președintei Maia Sandu, precum că Moldova rămâne o țară neutră, dar își va întări apărarea: „Republica Moldova este și va rămâne o țară pașnică. (…) Chiar dacă sistemul de apărare se află într-o situație foarte proastă, dacă nu ar fi fost această agresiune rusă împotriva Ucrainei, probabil că nu am fi discutat prea mult despre necesitatea echipării armatei. (…) Nu vrem să ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim”.
Codul deontologic prevede că „jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”, dar și că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, cu privire la titluri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”. De asemenea, potrivit Ghidului, „corectitudinea şi imparţialitatea trebuie să fie o atitudine fundamentală a jurnaliştilor”, iar în prezentarea evenimentelor trebuie făcută o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie.
Portalul EU vs Disinfo amintește în context despre mesajele lansate periodic de surse pro-Kremlin în spațiul public, potrivit cărora conducerea pro-europeană a R. Moldova va atrage Moldova în războiul Rusiei cu Ucraina, deschizând un „al doilea front” în regiunea transnistreană, la ordinul „curatorilor externi”.