La data de 21 noiembrie, portalul Unimedia.info a publicat un material cu titlul: O moldoveancă, la shopping în Rusia. Ce a cumpărat de 9$: „Nu pot să cred, am găsit și vin de-al nostru”. Știrea este bazată pe o singură sursă, iar jurnaliștii nu oferă informații de context, relevante subiectului, pentru ca cititorii să aibă un tablou complet despre situația prețurilor la produsele alimentare din Rusia. Acest fapt riscă să-i inducă în eroare.
Știrea face trimitere la secvențe video filmate, potrivit autorilor, de o moldoveancă stabilită la Moscova. „Deși femeia spune că prețurile au crescut, acolo, acestea, totuși, par să fie mai mici decât în Republica Moldova. Cu mai puțin de 10 dolari, femeia a cumpărat ouă, lapte, cartofi, mere, hrișcă, ceai și chiar carne, dar și alte câteva produse”, explică redacția. Mesajul poate fi interpretat însă și poate să inducă în eroare cititorii, atâta timp cât lipsesc și alte surse, nu este prezentat contextul și nu se explică anumiți factori care stau la baza acestei realități din Rusia.
„Jurnaliștii au obligația de a verifica informația din câteva surse. În momentul în care aceasta nu este confirmată din două surse diverse și diferite, ea nu poate fi publicată și/sau distribuită. Altfel, diseminarea acestei informații nu ar însemna altceva decât proliferarea unor falsuri. În momentul în care jurnalistul nu are posibilitatea să verifice informația, cel puțin poate solicita opinia unui expert care să aducă mai multe detalii de context despre un anumit eveniment și/sau știre. Prin modul în care a prezentat informația, Unimedia.info nu a făcut altceva decât să manipuleze opinia publică”, atenționează expertul media Victor Gotișan.
Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”. Iar Ghidul de stil cu norme etice amintește jurnaliștilor că „o singură sursă înseamnă nicio sursă”. „Vom găsi cel puţin două surse independente una de alta sau alte dovezi pe care să le cităm, în cazul subiectelor controversate. Vom ţine cont ca sursele să aibă experienţe diferite sau chiar relaţii diferite cu subiectul”, se mai spune în Ghid.