Pe data de 25 decembrie, mai multe portaluri informaționale din Republica Moldova și din România au publicat știri despre faptul că artistul Dan Balan ar fi fost beat sau drogat la concertul pe care l-a susținut cu o zi mai devreme la Chișinău. Articolele au drept sursă unică a informației postări de pe rețelele sociale ale mai multor internauți, publicate fără a fi verificate și fără ca protagonistului să-i fi fost asigurat dreptul la replică.
În știrile în care este vizat Dan Balan, publicate bunăoară de site-urile Unimedia.info, Perfecte.md, Unica.md, Stiripesurse.md, Stiri.md, dar și altele, se spune despre faptul că „potrivit internauților, artistul ar fi urcat pe scenă beat, fapt ce i-a nemulțumit de modul în care a evoluat” sau că ar fi fost „și mai rău, drogat”. Din materiale lipsește reacția cântărețului sau a echipei acestuia, unele rezumându-se la precizarea că „interpretul nu a venit încă cu o reacție în spațiul public în legătură cu situația creată”.
De altfel, în reacția făcută publică de organizatorii evenimentului pe 27 decembrie, aceștia au respins acuzațiile.
Potrivit normelor deontologice, jurnaliștii sunt obligați să asigure acuratețea informației și să o verifice din cel puțin două surse independente una de alta. În plus, „jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea”, arată Codul deontologic.
„Jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante. (…) Atunci când adunăm informaţii şi fapte, ne vom asigura că vorbim cu surse de prima mână, oameni care sunt implicaţi direct în subiect. Putem apela şi la surse indirecte, dar numai pentru informaţii suplimentare sau ca punct de pornire. După consultarea cu aceste surse, informaţiile ce ne-au fost oferite le vom verifica neapărat din surse la prima mână”, recomandă Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști.
În plus, Codul deontologic recomandă presei să „respecte principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”.