Un comunicat de presă de pe site-ul Partidulsor.com, care relatează despre crearea la 21 aprilie, la Moscova, a blocului politic „Victorie”, a fost preluat masiv de portaluri informative afiliate lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de detenție în dosarul fraudei bancare. Sursele au copiat fidel textul și au inclus numeroase fotografii din cadrul evenimentului.
Bunăoară, site-urile Tv6.live, Breakingnews.md, Politics.md au preluat fidel comunicatul de presă de pe site-ul Partidulsor.com, inclusiv titlul acestuia: Forțele de opoziție din Moldova s-au reunit în blocul „Victorie” pentru a lupta împotriva regimului antipopular Sandu-PAS. Iar altele precum Telegraph.md au modificat titlul: Cu Ilan Șor în frunte, opoziția s-a reunit în blocul „Victorie”: Nimeni dintre noi nu are ambiții politice personale.
Materialele sunt copii fidele ale comunicatului de presă de pe site-ul Partidulsor.com. Partidele vizate sunt plasate în lumină pozitivă, iar exponenții guvernării sunt puși în lumină negativă. Nefiind articole marcate corespunzător, cititorul nu poate cunoaște dacă redacția are un contract cu entitatea de la care preia comunicatele de presă, dacă primește bani pentru acest serviciu sau dacă le preia fără nicio remunerare.
În noiembrie 2022, Anastasia Nani, directoare adjunctă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), explica într-un comentariu pentru Mediacritica.md că prezența unui astfel de fenomen în presa din Republica Moldova s-a confirmat prin rezultatele monitorizărilor pe care CJI le desfășoară periodic. „(…) Comunicatele de presă, fie ele de laudă la adresa partidului, fie ele acuzatoare în raport cu adversarii, sunt preluate masiv de unele instituții de presă. Și mai grav e că aceste texte preluate nu sunt marcate corespunzător, iar asta ne provoacă să ne punem un șir de întrebări cu referire la onestitatea și integritatea redacțiilor care preiau fidel aceste texte”, a spus Anastasia Nani.
Tot atunci, specialista în comunicare Natalia Porubin, membră a Consiliului de Presă, preciza că preluarea comunicatelor implică anumite riscuri. „De exemplu, jurnaliștii riscă să publice informații incorecte în cazul în care nu fac un minim efort să verifice comunicatul transmis de o instituție. (…) Unele instituții de presă preiau comunicatele integral, uneori cu greșeli, iar alteori cu fraze manipulatorii, strecurate de comunicatori cu intenția de a promova instituția în cadrul căreia activează”, a explicat Natalia Porubin.
Alte site-uri de știri au reflectat evenimentul oferind cititorilor și informații de context, cum este de exemplu cazul portalului Newsmaker.md, care a publicat la 21 aprilie un material cu titlul: Aflat la Moscova, fugarul Ilan Șor a anunțat „crearea blocului politic Victorie”. Reacția unui ministru de la Chișinău. Într-un alt caz, Tv8.md a titrat: Fugarul Ilan Șor și-a adunat liderii partidelor clonă la Moscova, pentru a crea un bloc politic comun
Potrivit Codului Deontologic, „este interzisă informația publicitară mascată, prezentarea informației publicitare fără marcaj sau prezentarea acesteia drept produs jurnalistic”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști spune că „vom marca clar publicitatea, în special cea politică – Publicitate politică, delimitând materialele editoriale de cele publicitare prin procedee grafice (chenar, rubrică, însemne speciale)”.