Clona portalului de știri Kp.md a publicat pe data de 9 și 10 mai mai multe știri care au reflectat evenimentele organizate pe data de 9 mai la Chișinău, cu generalizări, calificative sau amestec între fapte și opinii, abateri de la normele deontologice, despre care Mediacritica a atenționat în repetate rânduri.
Pe 10 mai, clona portalului de știri Kp.md publică un articol cu titlul „Și a fost necesar să se cheltuiască bani din buget pentru a se umili astfel cu «orășelul european» și cu armele «în numele păcii», aducând pe piață membri ai PAS și diplomați: Poporul Moldovei a preferat să sărbătorească Ziua Victoriei” (în org. И стоило тратить бюджетные деньги, чтобы так опозориться с еврогородком и оружием “во имя мира”, согнав на площадь членов ПАС и дипмиссий: Народ Молдовы предпочел отмечать День Победы). Autorul materialului recurge la generalizări atunci când se referă la faptul că „Poporul Moldovei a preferat să sărbătorească Ziua Victoriei”.
Articolul compară cele două evenimente organizate pe 9 mai: „Ziua Europei” și „Ziua Victoriei”, fără a se baza pe surse oficiale. De asemenea, materialul abundă în amestec dintre fapte și opinii, sugerându-se că s-au cheltuit bani din buget „pentru a se umili astfel cu «orășelul european»”.
Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”.
Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”. „Ne vom asigura că vorbim cu surse de prima mână, oameni care sunt implicaţi direct în subiect”, mai atenționează sursa.
La una din edițiile Podcastului cuMINTE, am explicat care sunt cele mai răspândire tehnici de manipulare utilizate de mass-media din Republica Moldova. Iar într-un video explainer publicat anterior, Mediacritica explica despre faptul că „generalizarea este o tehnică de dezinformare prin care opinia unei persoane sau entități este prezentată drept opinie susținută sau respinsă de majoritate”.