Etnia, menționată în știri despre o cetățeană a Republicii Moldova, care ar fi fost mutilată de soțul său

Foto: Libertatea.ro

La data de 20 mai, mai multe portaluri de știri au relatat despre cazul unei cetățene a Republicii Moldova, stabilită în Cehia, care ar fi fost mutilată de soțul său. Cazul a ajuns la Tribunalul Regional din Plzen, iar unele instituții de presă au evidențiat în titlurile lor apartenența etnică a bănuitului, contrar normelor deontologice.

Bunăoară Unimedia.info, Breakingnews.md sau Stiri.md au menționat, în titlurile știrilor pe care le-au publicat, apartenența etnică a soțului femeii mutilate. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul menționează apartenența etnică, opiniile politice, convingerile religioase, orientarea sexuală și alt gen de informații sensibile ale unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial”.

De asemenea, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita evidenţierea etniei sau a bolii de care suferă o persoană suspectată, un învinuit, inculpat, condamnat, criminal sau a altei persoane într-un context negativ. Nu vom admite formarea unui stereotip negativ stabil faţă de o întreagă etnie”.

Mediacritica a scris anterior despre faptul că, în 2022, Consiliul pentru Egalitate constata o problemă gravă în presă: în încercarea de a fi cât mai exacți în informația pe care o livrează publicului larg, uneori jurnaliștii „admit practici care răspândesc și perpetuează chiar atitudini discriminatorii față de anumite grupuri de persoane vulnerabile”. Constatarea se regăsește în raportul privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica Moldova, pentru anul trecut. Consiliul sublinia între altele că „evidențierea etniei nu comportă nicio valoare informațională care ar putea fi justificată de un interes public autentic”.