Fotografia cu cadavrul unei minore strivite de un copac după furtuna de la Chișinău, publicată de mai multe site-uri de știri

Foto: Moldova1.md

O fotografie cu cadavrul unei minore, găsit sub un copac doborât în timpul furtunii din 11 iunie de la Chișinău, a fost distribuită pe rețelele sociale de Poliția Republicii Moldova, iar mai multe site-uri de știri a preluat-o fără să țină cont de normele deontologiei jurnalistice.

La data de 12 iunie, Poliția Republicii Moldova a publicat pe pagina oficială de Facebook fotografia unei victime a furtunii ce a avut loc pe data de 11 iunie la Chișinău, fiind vorba despre o minoră de 12 ani, domiciliată în Capitală. 

Unele instituții de presă, precum Unimedia.info, Tv8.md, Ziuadeazi.md, Ziarulnational.md, Ipn.md sau Moldpres.md au publicat imaginea fără o prelucra tehnic, așa cum prevăd normele deontologice în astfel de situații. De asemenea, pe site-ul Tv8.md ulterior a fost publicat un material cu imagini de la fața locului ce au surprins cadavrul acoperit. Deși au atenționat despre „imagini cu impact emoțional!”, acestea au fost publicate fără a fi prelucrate tehnic.

Alte surse au respectat Codul deontologic și au ilustrat știrea cu o imagine-simbol sau prin folosirea mozaicului. Este cazul portalurilor Jurnal.md, Moldova1.md, Protv.md ori Echipa.md.

Cu privire la fotografii, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști menționează: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii șocante, conținutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. În cazul cadavrelor care nimeresc într-o poză de ansamblu, vom proteja tehnic cadavrul. Vom folosi mozaicul în fotografii şi fotografierea din spate a victimelor”. Același ghid precizează că „presa este responsabilă de ceea ce publică”, indiferent de sursa informației (în acest caz, una oficială – Poliția). 

Totodată, Codul deontologic prevede că „jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video)”.