Manipulare și amestec dintre fapte și opinii într-o știre despre deficitul de medici din Republica Moldova

Foto: Emedicina.md

Clona site-ului Kp.md a publicat pe data de 21 iunie o știre cu următorul titlu: „În Moldova, din cauza politicii Sandu-PAS, există un deficit serios de medici: doctorii pleacă în România – acolo sunt plătiți mai bine, iar funcționarii se tratează în străinătate” (în orig. В Молдове из-за политики Санду-ПАС серьезный дефицит медиков: Врачи бегут в Румынию – там платят больше, а чиновники лечатся за границей). Articolul încalcă mai multe principii ale deontologiei profesionale.

Știrea este scrisă fără trimitere la surse clare și identificabile, menționându-se doar că „informează sindicatele”. În plus, autorul știrii recurge de mai multe ori la amestec dintre fapte și opinii: „În Moldova, datorită politicii Sandu-PAS, există un deficit serios de medici. Doar imaginați-vă: republicii îi lipsesc acum cinci mii de medici și asistenți medicali” (în orig. В Молдове благодаря политике Санду-PAS серьезный дефицит медиков. Только представьте: республике сейчас не хватает уже пять тысяч врачей и фельдшеров.); „le pasă funcționarilor noștri de medici?” (în orig. Есть ли дело нашим чиновникам до врачей?);  „funcționarilor noștri nu le este necesară medicina noastră – ei se tratează în străinătate” (în orig. Чиновникам наша медицина не нужна – они получают лечение за рубежом). 

În plus, așa cum reiese din material, în opinia portalului de știri, președinta Maia Sandu și partidul de guvernare s-ar face responsabili de situație (tehnica de manipulare a dușmanului națiunii): „În Moldova, din cauza politicii Sandu-PAS, există un deficit serios de medici”  (în orig. В Молдове из-за политики Санду-ПАС серьезный дефицит медиков). Acuzațiile nu sunt completate însă de dovezi care ar demonstra legătura și lipsește replica celor vizați. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”. 

La una din edițiile Podcastului cuMINTE, am explicat care sunt cele mai răspândire tehnici de manipulare utilizate de mass-media din Republica Moldova. Iar într-un video explainer publicat anterior, Mediacritica explica despre două tehnici de manipulare la care presa recurge destul de frecvent și care, de obicei, se completează una pe alta, fiind utilizate la pachet: „tehnica dușmanului” și cea „a salvatorului național”.